Clasări civilizate

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 17 iulie 2014

Încă din clipa în care am auzit că se va mări numărul echipelor participante în cele două ligi naționale de handbal, am avut rețineri. Majoritatea din acestea de ordin mai ales material, de vreme ce un colos ca Oltchim s-a prăbușit aproape la prima adiere de vânt. Logica mea se mai baza și pe faptul că handbalul nu este chiar un sport de masă, ceea ce înseamnă audiență mai mică, asta ducând la sponsori mai puțini și la sume mai mici investite în el. Vorba aceea, avem probleme cu fotbalul, accesibil oricărui iubitor de sport, cum să reziste handbalul sau alte sporturi care sunt departe de a fi pe placul tuturor?

Și lucrurile nu au durat mult. Sistemul s-a schimbat din mers, alimentând acuzele legate de faptul că acest lucru a slujit unor formații care nu “trebuiau” să retrogradeze. Și schimbarea a dus rapid la haos: câteva echipe au anunțat deja că nu vor începe sezonul, altele se pregătesc să facă asta. De aici a plecat altă greșeală. Unele echipe care au retrogradat sunt chemate înapoi în liga în care au pierdut pe teren dreptul de a evolua, altele sunt invitate din liga secundă să joace în liga în care nu au câștigat pe teren barajele de promovare. Decizii care de care mai proaste, ca pentru a ne spune că actuala conducere a handbalului este chiar mai slabă decât cea veche.

O să întrebați ce se va alege de aici. În general, praful de handbalul românesc, acesta urmând să fie compus din două, maximum trei echipe fără probleme financiare, și o turmă de candidate la insolvență. Asta nu va oferi nici forță, nici combativitate, nici alte apanaje sportive handbalului românesc. Unde se va vedea cel mai bine acest praf?

În cupele europene și la campionatele mondiale și europene, acolo unde deja ne propune clasări pe locurile 4-6, considerate “civilizate”.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!