Claudiu Florian, laureat al Premiului UE pentru Literatură pe 2016, la Waterstones Piccadilly

Articol publicat in sectiunea Cultură, Evenimente românești pe data 21 septembrie 2016

londra_icr_claudiu-florian

28 septembrie 2016

Romancierul și diplomatul Claudiu Florian, distins anul acesta cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, discută despre cărți, creativitate și crize internaționale împreună cu traducătorul și autorul britanic Tim Parks, romancierul francez Antoine Laurain și scriitoarea și ilustratoarea britanică Joanna Walsh într-o nouă ediție a seriei „Euro Stars”, organizată de European Literature Network și moderată de cunoscuta jurnalistă și animatoare culturală Rosie Goldsmith.

Claudiu M. Florian s-a născut în 1969 la Rupea, lângă Brașov. A făcut studii de germanistică la Universitatea București, terminate în 1994. În 1996, a absolvit programul masteral în Studii Umaniste Interdisciplinare în Limba Germană tot la Universitatea București, completat cu un Master în Istorie Contemporană la Universitatea Bielefeld din Germania. În 2002, a intrat în Ministerul de Externe și, între 2004 și 2009, a funcționat ca atașat cultural al Ambasadei României la Berlin, după care a deținut o poziție similară la Berna. În 2014, a fost numit director adjunct al Institutului Cultural Român din Berlin, unde este în prezent director în exercițiu. În 2016, a obținut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură cu romanul Vârstele jocului.Strada Cetății, apărut la Editura Cartea Românească.

Tim Parks s-a născut la Manchester în 1954, a copilărit la Londra și a studiat la Cambridge și Harvard. Din 1981, locuiește în Italia. Este autorul a 14 romane, printre care Europa (propus pentru Premiul Booker), traduse în mai multe limbi. În anii nouăzeci, a publicat două cărți despre viața de zi cu zi în nordul Italiei, Vecinii italieni și O educație italiană, care s-au bucurat, grație percepțiilor sfredelitoare, de o mare popularitate. Tim Parks este și autorul unor traduceri din Moravia, Calvino, Calasso, Machiavelli și Leopardi.

Antoine Laurain, jurnalist, colecționar și romancier, născut la Paris. Printre cele cinci romane ale sale, se numără Pălăria președintelui, o poveste delicioasă situată în timpul președinției Mitterand, pentru care a primit, în 2012, premiile Landerneau Découvertes and the Prix Relay.

Joanna Walsh  este autoarea cărților Hotel, Vertigo și Fractali, care au apărut la edituri precum The Dalkey Archive, Granta, Salt și altele, obținând premii importante, cum sunt Premiul european pentru cea mai bună carte de ficțiune (2015) și Premiul britanic pentru proză scurtă (2014, 2015). Colaborează în mod curent la publicațiile The Guardian, The New Statesmen și The National. Este editoarea pentru proză a Revistei Ora 3 dimineata și coordonează portalul @read_women, descris de New York Times drept un „strigăt de luptă în favoarea tratamentului egal pentru femei”.

EURO STARS, proiect realizat de European Literature Network, coordonat de jurnalista Rosie Goldsmith și finanțat de Creative Europe și Arts Council Europe, reprezintă o nouă modalitate de promovare a literaturii europene în rândul publicului britanic. Evenimentul creează un context vizibil și atractiv pentru prezentarea operelelor celor mai interesante scrise în Europa, dar și pentru discuții privitoare la chestiunile arzătoare care agită continentul european.

Când: 28 septembrie, 7 – 8.30pm

Unde: Waterstones Piccadilly, London W1J9HD

Bilete: £5, disponibile în librărie, la telefon: 020 7851 2400 sau pe email: piccadilly@waterstones.com.

Autor articol: ICR Londra

Comentarii

O parere la “Claudiu Florian, laureat al Premiului UE pentru Literatură pe 2016, la Waterstones Piccadilly”

  1. caterpillar boots Spune:

    Once I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any way you can take away me from that service? Thanks!

Spune-ti si tu parerea!