Clegg, „spulberat” de extremistul Farage

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 14 aprilie 2014

Clegg and Farage TV debate

Vicepremierul britanic pro-european, liberal-democratul Nick Clegg, a fost marele învins al seriei de două dezbateri politice televizate în care l-a avut ca adversar direct pe ultra-naţionalistul Nigel Farage, liderul partidului de extremă dreaptă UK Independence Party (UKIP). Farage a câştigat categoric ultimul „duel” între cei doi importanţi oameni politici din Regatul Unit.

 

Naţionalism şi retorică populistă

A doua dezbatere pe tema „Bătălia pentru Uniunea Europeană” a avut loc în 2 aprilie şi a fost transmisă de canalul televiziunii naţionale britanice BBC2. Aproximativ 69% dintre telespectatori au apreciat prestaţia preşedintelui UKIP, în timp ce Nick Clegg s-a bucurat de susţinerea a doar 31% din audienţă, a rezultat dintr-un sondaj de opinie realizat printre cei care au urmărit confruntarea.

Fiecare politician a încercat să ofere publicului propria viziune despre viitorul Marii Britanii, în interiorul sau în afara Uniunii Europene.

Vicepremierul Nick Clegg a încercat să îl prezinte pe Nigel Farage ca o persoană cu vederi învechite, adept al unor ideologii specifice secolului XIX. Liderul UKIP a răspuns violent, acuzându-l pe actualul vicepremier că minte populaţia în mod voit şi intenţionat. El i-a îndemnat pe britanici să i se alăture în „armata poporului”, cu scopul de a „dărâma actuala orânduire politică”.

„Veniţi să preluăm din nou controlul asupra ţării noastre. Veniţi să recâştigăm controlul hotarelor acestui regat. Haideţi să stabilim propria noastră politică referitoare la imigraţie. Să încetăm să mai plătim 55 milioane de lire sterline în fiecare zi, ca taxă pentru a fi membri într-un club de care nu avem nevoie. Haideţi, alăturaţi-vă armatei poporului. Trebuie să răsturnăm orânduirea politică care ne-a adus în actuala situaţie dezastruoasă”, a clamat Farage.

Acesta a mai susţinut că prezenţa imigranţilor în Marea Britanie a generat o scădere cu 14% a veniturilor salariale ale populaţiei din 2007 şi până în prezent. „Imigraţia este poate în avantajul celor bogaţi. Ei beneficiază de menajere ieftine, de şoferi ieftini sau de grădinari la fel de ieftini. Dar britanicii de rând nu au absolut nimic de câştigat de pe urma imigranţilor”, a continuat pledoaria liderului UKIP. El şi-a susţinut afirmaţiile făcând trimitere la datele prezentate de grupul de presiune MigrationWatch, care militează împotriva imigranţilor. Conform respectivului raport, ar exista posibilitatea ca aproximativ 133.000 de cetăţeni UE să îşi părăsească anual ţările natale, pentru a se stabili în Regatul Unit.

——————————————

„Veniţi să preluăm din nou controlul asupra ţării noastre. Veniţi să recâştigăm controlul hotarelor acestui regat. Haideţi să stabilim propria noastră politică referitoare la imigraţie. Să încetăm să mai plătim 55 milioane de lire sterline în fiecare zi, ca taxă pentru a fi membri într-un club de care nu avem nevoie. Haideţi, alăturaţi-vă armatei poporului. Trebuie să răsturnăm orânduirea politică ce ne-a adus în actuala situaţie dezastruoasă.”

Nigel Farage, preşedintele UKIP

——————————————

 

Nigel Farage, un adversar de temut

„Mă tem că va urma un val migrator uriaş dinspre Mediterană… Practic, imigraţia a transformat clasa muncitoare britanică, efectiv, într-o clasă inferioară. Iar această realitate constituie un adevărat dezastru”, a reclamat Nigel Farage, în timpul celei de-a doua confruntări televizate cu vicepremierul Nick Clegg.

Liderul liberal-democrat a încercat să riposteze emoţional şi energic faţă de discursul populist al adversarului său. Încercările acestuia de a demonstra audienţei că afirmaţiile reprezentantului UKIP sunt „fanteziste” şi „periculoase” nu au fost suficient de convingătoare, consideră analiştii.

Popularitatea de care s-a bucurat Nigel Farage, conform sondajelor de opinie, a constituit o „lovitură” puternică şi neaşteptată pentru liderul liberal-democrat Nick Clegg, a comentat The Guardian, a doua zi după desfăşurarea confruntării televizate. Ascensiunea de care se bucură UKIP în sondajele de opinie ar trebui, însă, să îl pună serios pe gânduri şi pe actualul premier al Marii Britanii, liderul Partidului Conservator, David Cameron, conform aceleiaşi publicaţii.

„Dubla dezbatere politică între Farage şi Clegg a furnizat UKIP un culoar de popularitate extrem de favorabil, acum, în preajma desfăşurării alegerilor euro-parlamentare care vor avea loc în 22 mai”, concluzionează cei de la The Guardian.

Nigel Farage s-a dovedit un adversar de temut pentru toţi liderii politici importanţi din prezent, în Marea Britanie. „Rezultatele dezbaterilor televizate dintre Nick Clegg şi Nigel Farage ar trebui să îl convingă pe premierul David Cameron că astfel de confruntări, înaintea alegerilor, sunt imprevizibile şi inflamatorii. Prin urmare, acestea ar fi poate mai bine să fie evitate…”, mai atrag atenţia reprezentanţii prestigiosului cotidian britanic.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!