Clegg vs. Farage: „Bătălia pentru Uniunea Europeană”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 4 aprilie 2014

uk_Nick Clegg si Nigel Farage

 

Prima confruntare „faţă în faţă”

 

Nick Clegg şi Nigel Farage, doi dintre cei mai importanţi oameni politici actuali din Marea Britanie, s-au contrazis pe tema românilor şi bulgarilor, respectiv cea a relaţiei Regatului Unit cu Uniunea Europeană, în cadrul unei dezbateri televizate de o oră, transmise pe canalul BBC2, în 26 martie.

Aceasta a fost doar prima confruntare între pro-europeanul Nick Clegg, lider al Partidului Liberal-Democrat aflat în actuala coaliţie guvernamentală, şi Farage, preşedintele partidului naţionalist UKIP ce militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE. „Runda” a doua a disputei cu public a avut loc în seara de 2 aprilie, la ora 19:00, oră la care actuala ediţie a publicaţiei noastre se află deja „sub tipar”.„Duelul” a devenit posibil după ce, la finele lunii februarie, Nigel Farage a acceptat provocarea unui dialog «faţă în faţă» lansată de vicepremierul Nick Clegg.

Clegg şi Farage au evitat atacurile personale în prima lor dispută televizată, desfăşurată în 26 martie şi având ca subiect central viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană. Datele statistice au fost principalele „arme” folosite de vicepremierul liberal-democrat, în timp ce controversatul lider al UK Independence Party (UKIP) a preferat să recurgă la sensibilizarea opiniei publice prin instrumentele discursului populist. Nick Clegg a păstrat o atitudine calmă şi relaxată pe tot parcursul dezbaterii, în timp ce adversarul său a fost pasional şi agresiv, au remarcat comentatorii politici, citaţi de BBC News.

Cei câştigaţi au fost telespectatorii britanici, care au avut ocazia să urmărească o interesantă confruntare între argumente şi retorică pe tema impactului potenţial ce l-ar putea resimţi Regatul Unit, dacă ţara ar părăsi UE.

————————————–

„Ne este mult mai bine în interiorul Uniunii Europene. Suntem mai bogaţi, mai puternici şi mai în siguranţă. De aceea eu voi lupta pentru a rămâne în interiorul acestei structuri; de dragul locurilor de muncă de care beneficiem în virtutea apartenenţei noastre la UE, de dragul poziţiei noastre privilegiate în lume, de dragul Marii Britanii.”

Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg

————————————–

 

Românii, bulgarii, UE şi Marea Britanie

Dezbaterea din 26 martie numită „Bătălia pentru Uniunea Europeană” între pro-europeanul Nick Clegg şi adversarul declarat al UE Nigel Farage a fost începută de liberal-democrat. Acesta a evocat o „Mare Britanie care se află printre cele mai puternice state ale lumii şi care deţine o poziţie importantă în interiorul Uniunii Europene”. El s-a mai referit la un „Regat Unit gata să colaboreze cu celelalte ţări partenere din UE pentru a obţine rezultate pe care nu le-ar putea atinge pe cont propriu”. „Ne este mult mai bine în interiorul Uniunii Europene. Suntem mai bogaţi, mai puternici şi mai în siguranţă. De aceea, eu voi lupta pentru a rămâne în interiorul acestei structuri; de dragul locurilor de muncă de care beneficiem în virtutea apartenenţei noastre la UE, de dragul poziţiei noastre privilegiate în lume, de dragul Marii Britanii”, a insistat actualul vicepremier în guvernul de la Londra.

————————————–

„Uniunea Europeană are mâinile pline de sânge…”

Nigel Farage, liderul UKIP

————————————–

„Asistăm la o confruntare între o atitudine depăşită ce încearcă să susţină o Uniune Europeană în prag de prăbuşire şi care a încetat să funcţioneze de mult şi a abordare mult mai proaspătă, care sugerează că este bine să fim prietenii Europei şi să avem relaţii comerciale cu UE, fără a fi guvernaţi, însă, de instituţiile acestei structuri”, a replicat cel ce conduce partidul naţionalist UKIP.

Farage a contrazis cu desconsideraţie afirmaţia lui Clegg conform căreia ieşirea Marii Britanii din UE ar avea ca efect pierderea a nu mai puţin de trei milioane de locuri de muncă la nivelul întregului regat. Ultra-naţionalistul a spus că declaraţia adversarului său se bazează pe rezultatele unui studiu depăşit şi controversat. Vicepremierul a reacţionat imediat, susţinând, la rândul său, că liderul UKIP afirmă că 75% din legile care se aplică în Marea Britanie sunt dictate de la Bruxelles, deşi acest procent este departe de realitate, fiind unul pur şi simplu „inventat”.

Cei doi s-au mai contrazis la fel de vehement când Nigel Farage s-a referit la „cele 29 milioane de români şi bulgari care au dreptul să se stabilească în Regatul Unit” începând de la 1 ianuarie 2014. Cifra a fost caracterizată ca „neadevărată” de pro-europeanul Nick Clegg.

 

Farage, al doilea Putin

Uniunea Europeană „are mâinile pline de sânge”, a acuzat liderul UKIP, Nigel Farage, la sfârşitul dezbaterii televizate care a fost transmisă pe parcursul unei ore, în 26 martie, pe postul televiziunii naţionale britanice BBC2. Controversatul om politic insinua astfel că Uniunea Europeană este direct responsabilă de evenimentele recente din Ucraina, care au avut ca rezultat răsturnarea puterii politice pro-ruse de către protestatarii pro-europeni, cu preţul pierderii a numeroase vieţi.

„Şi noi ar trebui să ne plecăm capetele ruşinaţi. Guvernul britanic a influenţat Uniunea Europeană să manifeste o atitudine imperialistă şi expansionistă. Chiar şi dl Barosso, preşedintele Comisiei Europene recunoştea, nu demult, că construcţia europeană vizează crearea unui adevărat imperiu”, şi-a susţinut poziţia Nigel Farage. „Noi suntem cei ce le-am oferit, practic, false speranţe, locuitorilor din vestul Ucrainei. Iar aceşti oameni s-au folosit de aceste speranţe pentru a-l da jos de la putere pe propriul lor lider, ales democratic”, a continuat argumentaţia preşedintele UKIP. „Acest comportament l-a provocat pe preşedintele rus Vladimir Putin. De aceea consider că UE a ajuns să fie pătată cu sânge, în problema Ucrainei. Iar eu nu doresc să ajungem la existenţa unei armate a Uniunii Europene, nici forţe navale şi aeriene sau o politică externă coordonată la nivelul întregii UE. Pentru că o astfel de abordare a avut deja consecinţe nefaste în Ucraina”, a conchis Farage.

Vicepremierul Nick Clegg şi-a recunoscut consternarea şi s-a arătat şocat de faptul că adversarul său se arată „în acord cu reacţia preşedintelui rus Vladimir Putin”. Liberal-democratul a adăugat că poziţia exprimată de Farage reprezintă o „jignire” pentru oamenii din Ucraina, care cred în valorile democraţiei, pe care „cei mai mulţi dintre noi le împărtăşesc”.

Este o dovadă că unii pot ajunge la atitudini extremiste, aşa cum s-a întâmplat cu Nigel Farage. „Dezgustul lor faţă de Uniunea Europeană devine atât de profund, încât ei sfârşesc prin a-i da dreptate preşedintelui de la Kremlin, Vladimir Putin”, a remarcat Clegg, cu stupefacţie.

 

 

Dezbatere politică

fără laburişti şi conservatori…

David Cameron și Ed Miliband

Premierul David Cameron, preşedintele Partidului Conservator, principala formaţiune politică aflată la guvernare, şi Ed Milliband, care conduce în prezent opoziţia laburistă din parlamentul britanic, au fost principalii absenţi ai dezbaterii televizate de pe BBC2, din 26 martie.

Absenţa premierului a fost „motivată” de către Anna Soubry, parlamentar conservator şi secretar de stat pe probleme de apărare. Aceasta a susţinut că alegerea liderului principalului partid de guvernământ de a nu participa la dezbatere este lipsită de relevanţă. Ea a adăugat că, în prezent, adevărata decizie cu adevărat importantă este aceea de a organiza un referendum, prin intermediul căruia populaţia britanică să-şi exprime poziţia relativ la relaţia dintre Marea Britanie şi UE.

Mai mult, surse din interiorul cabinetului prim-ministrului au afirmat pentru BBC că David Cameron nici măcar nu a avut timp să urmărească disputa Clegg – Farage, fiindcă a avut o întâlnire cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Ulterior, premierul a urmărit informările despre conţinutul dezbaterii în cadrul ştirilor tv.

Jon Ashworth, unul din miniştrii guvernului din umbră organizat de opoziţia parlamentară laburistă, a considerat „de-a dreptul amuzantă” confruntarea dintre liderul liberal-democrat şi preşedintele UKIP. El a adăugat că dezbaterea nu a adus nimic nou pentru populaţia de rând din regat, care este mult mai preocupată şi îngrijorată de costurile actuale ale vieţii.

Liderii politici din Scoţia şi Ţara Galilor au susţinut, la rândul lor, că dezbaterea televizată pe BBC2 nu le-a reprezentat interesele. „Scoţia este mult mai pro-europeană decât alte teritorii ale Regatului Unit. Interesele noastre ar fi cel mai bine reprezentate prin o participare mai consistentă a Marii Britanii la UE”, a apreciat, în acest sens, Aileen McLeod, reprezentând Partidul Naţional Scoţian.

Clegg şi Farage nu s-au concentrat prea mult asupra punctelor de interes pentru Ţara Galilor, a apreciat şi Leanne Wood, din partea Plaid Cymru, principala formaţiune politică galeză.

 

 

Câştigători şi perdanţi

 

Principalele publicaţii care apar la Londra l-au numit pe Nigel Farage, preşedintele partidului ultra-naţionalist UKIP, câştigătorul dezbaterii televizate „Bătălia pentru Uniunea Europeană”, transmisă pe BBC2, în 26 martie. Această apreciere s-a bazat în principal pe rezultatele unui sondaj făcut, în timpul emisiunii, de către compania specializată în investigarea opiniei publice YouGov. Cercetarea, comandată de tabloidul The Sun, stabilea că prestaţia liderului UKIP a fost considerată ca favorită de 57% dintre cele peste 300 de persoane intervievate. Nick Clegg a beneficiat de susţinerea a doar 36% din totalul eşantionului.

Diferenţa dintre cele două procente a fost decisiv în favoarea lui Farage, susţinea The Times, a doua zi după dezbaterea televizată. „Determinarea lui Farage a fost mai tare decât calmul lui Clegg, conform unui sondaj «instant»”, titra şi prestigiosul The Guardian. Jurnaliştii publicaţiei atrăgeau atenţia că liderul UKIP s-a folosit de „cifre distorsionate”. „Prima dispută «însângerată», în favoarea lui Farage”, au remarcat cei de la Daily Mail, în timp ce The Sun publica următorul titlu: „Nigel a mâncat un Clegg fript la micul dejun şi a câştigat dezbaterea tv.”

Singura publicaţie mai rezervată a fost The Telegraph, care remarca că a fost o dezbatere reuşită ce ar putea deschide apetitul publicului pentru alte confruntări similare, cu ocazia viitoarelor alegeri parlamentare din 2015.

A fost o dispută specifică pentru „liga secundă”, se arăta în paginile publicaţiei Conservative Home. Autorul articolului considera că o viitoare dezbatere care i-ar pune faţă în faţă pe liderul conservator David Cameron şi pe cel laburist, Ed Miliband, ar reprezenta adevărata dezbatere de „liga întâi”.

————————————–

 „Dl Farage, Nick Clegg şi publicul au fost cu toţii, deopotrivă, adevăraţii câştigători după prima dezbatere televizată referitoare la locul Marii Britanii în UE. Iar cei care au pierdut fără echivoc de pe urma acestei confruntări au fost reprezentanţii partidelor laburist şi conservator, ce s-au dovedit prea divizate pentru a-şi susţine punctul de vedere în cadrul unei astfel de dispute televizate.”

Lord Ashdown of Norton-sub-Hamdon, fost lider al Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!