Clienţii băncilor, neinformaţi suficient

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 martie 2015

creditare

Clienţii băncilor sunt nemulţumiţi în general că nu au fost informaţi suficient când au semnat contractul de credit, dar şi că documentaţia a fost prea stufoasă şi greu de înţeles. Cel puţin aşa reiese din statisticile reclamaţiilor trimise către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„O altă problemă des întâlnită este aceea că în faza incipientă de acordare a creditelor, paşii în vederea obţinerii acestora sunt destul de simpli, de multe ori chiar telefonic, modalitate care poate duce în eroare consumatorul şi să-l pună în situaţia de a accepta semnarea contractului la fel de rapid ca şi modalitatea de prezentare a termenilor şi condiţiilor contractuale”, a declarat Mihaela Manolescu, şef serviciu Produse şi Servicii Financiare în cadrul ANPC, la un seminar de specialitate.

 

Păcăliţi de mesajele publicitare

Ea a arătat că aceste aspecte generează confuzii în rândul consumatorilor şi astfel nu este de mirare că, după o perioadă scurtă de timp de la contractarea creditului, consumatorii formulează reclamaţii împotriva băncilor, nemulţumiţi de dobânzi şi de comisioanele percepute, scrie Mediafax.

Totodată, reprezentantul ANPC a atenţionat că există o categorie de clienţi care achiziţionează produse şi servicii fiind influenţaţi de mesajele publicitare ale băncilor.

„În special pentru această categorie, aş aprecia ca bună credinţă în a depune toate diligenţele în vederea informării consumatorilor asupra tuturor clauzelor contractuale prin care sunt prezentate în mod clar şi pe înţelesul consumatorilor termenii şi condiţiile contractuale. Această categorie de consumatori, de cele mai multe ori, au disponibilităţi financiare scăzute, iar reclama amăgitoare se adresează unor operatori economici care nu-şi asumă responsabilităţi sociale, legale şi economice”, a punctat Manolescu.

 

Produsele bancare, puţin cunoscute

La nivelul întregii populaţii adulte a României, produsele bancare sunt destul de puţin cunoscute. Cele mai populare sunt cardul de debit şi creditul bancar, dar chiar şi cu acestea sunt familiari într-o măsură medie, în cazul a circa 4 din 10 români, potrivit datelor prezentate de directorul general al Institutului Bancar Român, Gabriela Hârţescu, care a citat un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GfK.

De asemenea, 8 din 10 utilizatori de produse bancare citesc cel puţin parţial contractul, iar dintre aceştia circa 80% afirmă că nu au găsit decât puţine neclarităţi sau deloc în acel document. Persoanele cu educaţie superioară sunt mai înclinate să citească contractul decât cele cu educaţie medie.

 

ANPC cere transparenţă

Pe de altă parte, ANPC solicită băncilor şi instituţiilor financiar-bancare (IFN) să fie mai deschise faţă de clienţii care au în prezent situaţii dificile şi să găsească soluţiile optime. O altă cerere este ca acestea să ia în calcul împărţirea riscului valutar cu clienţii, în condiţiile în care încrederea în sistemul financiar-bancar a scăzut în ultima perioadă.

„Fac un apel către instituţiile financiar-bancare să fie un pic mai deschise sau să aibă o deschidere mult mai largă faţă de consumatorii aflaţi în situaţii dificile în acest moment şi ar trebui să venim cu soluţii optime. Nu uitaţi că credibilitatea în instituţiile financiar-bancare este un pic scăzută, românii nu mai au încredere, le e teamă să facă un credit şi orice oferte le faceţi vă rog să fie corecte, transparente şi foarte, foarte clare”, le-a transmis preşedintele ANPC, Marius Dunca, băncilor şi IFN-urilor în cadrul aceluiaşi seminar.

El a arătat că, pe de altă parte, este nevoie de o mai bună informare şi educare în rândul consumatorilor, acest rol revenind instituţiilor financiar-bancare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!