Clinton: „Cameron neexperimentat, Boris Johnson clovn”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 9 august 2015

clinton_rade_de_cameron_1

Primul ministru britanic, David Cameron, este „aristocratic, nesigur, neexperimentat, obtuz şi în mare măsură nededicat”, în timp ce primarul Londrei, Boris Johnson, este un „prinţ clovn conservator”. Cel puţin aşa reiese dintr-o serie de e-mail-uri dintr-un sistem informatic privat folosit de secretarul de stat american, Hillary Clinton.

Comentariile aparţin cel mai probabil lui Sidney Blumenthal, un confident cheie al lui Hillary Clinton şi asistent la Casa Albă de pe vremea lui Bill Clinton.

Mesajele au fost depistate din zeci de mii de pagini de e-mail-uri pe care politicianul american Clinton a trebuit să le pună anul acesta la dispoziţia Departamentului de Stat american, în uma unor plângeri că politicianul american a folosit sistemul de e-mail privat pentru afacerea sa oficială.

Alte mesaje dezonorante sună după cum urmează: „Un guvern Cameron ar fi mult mai aristocratic şi un pic chiar Etonian, în mare contrast cu Margaret Thatcher, fiica unui băcan, cu un guvern ce s-a dorit a fi fără clase”, mesaj din 2009 în care Blumenthal o sfătuia pe Clinton. Sau un alt e-mail în care este descrisă încercarea lui Ed Balls şi a lui Gordon Brown de a limita influenţa lui David Miliband în cadrul partidului laburist.

 

În schimb, Tony Blair se bucură de apreciere

Printre mesaje s-au găsit şi nişte e-mail-uri trimise de Cherie Blair, soţia fostului premier britanic, în care o solicita pe Hillary Clinton să-i găsească un loc de muncă unui prieten de-al unui fiu de-al său, lucru pe care Clinton a promis într-un e-mail că-l va îndeplini şi chiar un lobby ce a rezultat într-un schimb de 19 e-mail-uri în care britanica cerea americancei să-i intermedieze o întâlnire cu un „prieten” din familia regală din Qatar.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!