Cluburi, pub-uri, magazine… în proprietatea primăriilor!

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 13 iunie 2015

Primăriile din Marea Britanie au în proprietate sute de pub-uri, restaurante şi hoteluri şi chiar şi două cluburi de noapte, conform unui studiu naţional realizat de organizaţia TaxPayers’ Alliance.

Primăriile au în portofoliu, în total, 580 de restaurante, 378 de pub-uri, 191 de shopping centre-uri, 7.294 de magazine şi 174 de hoteluri, precum şi câteva proprietăţi ciudăţele, precum un stand de peşte proaspăt în Thanet, o fabrică de caşcaval în Dumfries and Galloway, precum şi cluburi de noapte în Bristol, respectiv Harlow, Essex.

Tax Payers’ Alliance sugerează că primăriile ar trebui să vândă aceste bunuri pentru a suplini veniturile primăriilor, doar că acestea spun că legislaţia nu le permite să vândă din proprietăţi pentru a suplini bugetul alocat serviciilor zilnice.

Alte proprietăţi neobişnuite ar fi nişte mansarde pentru porumbei, precum şi un magazin de pariuri la primăria din Copeland, o machetă de căi ferate deţinută de primăria din Gravesham, în timp ce primăria din Thurrock este proprietara unui birou de pariuri şi a unui supermarket.

Studiul a fost făcut ca urmare a reducerilor de la bugetele autorităţilor locale, care forţează o parte din primării să-şi echilibreze situaţia prin mărirea council tax-ului. Astfel, Jonathan Isaby, directorul de la Tax Payers’ Alliance, a comentat: „Ce treabă poate avea o primărie cu un club de noapte? Este o atitudine profund ipocrită pentru ca primăriile să pledeze sărăcia ca motivaţie pentru scumpirea council tax-ului, în condiţiile în care portofoliile lor sunt atât de bogate. Primăriile ar trebui să se concentreze asupra serviciilor esenţiale.”

În apărare, primăriile au spus că adesea magazinele şi pub-urile sunt deţinute de primării pentru că fac parte din centre rezidenţiale şi civice, fiind puse la dispoziţia comunităţilor locale sau pentru a permite facilităţi pentru petrecerea timpului liber să-şi acopere cheltuielile. Chiar şi unele hoteluri, susţin ei, fac parte din această categorie. Primăriile au mai declarat că au frecvent în proprietate shopping centre-uri şi pentru că le permite să gestioneze mai bine centrele oraşelor.

Conform Local Government Association, primăriile intenţionează să vândă teren şi proprietăţi imobiliare, între 2015 şi 2018, în valoare de £13,3 miliarde.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!