CNBC: „Tigrul” Europei de Est se trezeste

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 noiembrie 2013

Romania, cunoscuta odata ca „tigrul” Europei de Est, a reusit sa inregistreze crestere economica in contextul in care alte piete mai dezvoltate din Europa se lupta in continuare cu recesiunea. Intr-un interviu acordat postului britanic CNBC, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania cunoaste cel mai mare avans economic din Uniunea Europeana (UE), iar tara este pregatita sa adere la zona euro, in pofida temerilor ca lipsa reformelor structurale si coruptia ar putea submina cresterea.

Romania este interesata sa coopereze cu creditorii internationali in vederea realizarii reformelor cerute si spera sa adere la zona euro, chiar daca regiunea nu prezinta in acest moment perspective de crestere, a declarat prim-ministrul roman. Ponta a spus, pentru CNBC, in Bucuresti, ca tara lui trebuie sa fie „absolut pregatita sa adere la zona euro in termeni de cifre economice, inflatie si forta de munca”.

„Cred ca zona euro nu are nevoie de un alt jucator slab si de aceea trebuie, in primul rand, sa ne pregatim. Insa angajamentul politic este sa aderam la zona euro si cred ca acest lucru ar fi in avantajul Romaniei, dar si al celorlalte tari din UE”, a afirmat Ponta.

Cunoscuta odata ca „tigrul” Europei de Est, Romania a reusit sa inregistreze crestere economica in contextul in care alte piete mai dezvoltate din Europa se lupta in continuare cu recesiunea. Economia a consemnat cel mai rapid ritm de crestere din ultimii doi ani in al treilea trimestru din 2013, cand a avansat cu 1,6% fata de trimestrul anterior. Spre comparatie, la nivelul UE, cresterea a fost de 0,2%, iar in zona euro de 0,1%, scrie presa britanica.

Ponta a spus ca tara a fost „complet in afara pietelor” in 2009 si 2010, pana cand FMI si Comisia Europeana a fost de acord sa-i acorde sprijin, iar in prezent emisiunile de obligatiuni guvernamentale sunt suprasubscrise de cinci ori.

„Am numeroase intalniri cu investitori din intreaga lume si exista un interes in crestere din partea lor pentru Romania. Aici sunt active interesante, iar exemplul Romgaz arata ca interesul este real. Investitorii vor sa investeasca in active romanesti bune”, a spus Ludwik Sobolewski, seful BVB, pentru CNBC. Actiunile Romgaz s-au apreciat dupa debutul tranzactionarii pe bursa de la Londra, de saptamana trecuta. Totusi, piata de capital este subdezvoltata in Romania si este nevoie sa devina mai „deschisa si prietenoasa” pentru participantii interni si straini, a adaugat Sobolewski.

Cu toate acestea, scrie CNBC, coruptia si birocratia excesiva afecteaza mediul de afaceri. Ponta a admis ca Romania mai are de luat unele masuri in procesul de implementare a reformelor structurale, precizand ca „Polonia se afla intr-un stadiu mult mai avansat in ceea ce priveste reformele structurale decat Romania”.

Autor articol: Amira Damian
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!