COADĂ LA DEMOCRAȚIE

Articol publicat in sectiunea Politică internă, Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 24 noiembrie 2014

Diaspora Romaneasca_Coada la democratie

Ziua de duminică a început la fel pentru mii de români din Marea Britanie. La coadă la vot. Având experiența primului tur, oamenii s-au așezat la rând în fața secțiilor de votare cu noaptea în cap. De data aceasta, au vrut să fie 100% siguri că vor ajunge să voteze!

La orele prânzului, la toate cele trei secții din Londra, erau rânduri interminabile și grupuri uriașe. Mii de oameni votaseră deja, alte mii așteptau la coadă și alte mii își anunțau prezența pe rețelele de socializare. „Totul se desfășoară mai rapid, oamenii înaintează destul de repede” se auzea vorbindu-se printre cei care așteptau. Chiar și așa, din păcate, scenariul s-a repetat și, la ora 21.00, mii de români au rămas fără să voteze.

Acum, e liniște pe străzile din Londra, din Paris și marile capitale europene. Românii și-au ales președintele, însă nu vor uita niciodată ziua de 16 noiembrie, ziua în care au dat o lecție de democrație întregii lumi.

UPDATE: Vedeți „Radiografia video a Alegerilor Prezidențiale din Marea Britanie și Irlanda” în a treia pagină a reportajului.

 

 

Ziua în care diaspora a ieşit în stradă

 

Votul din 16 noiembrie a scos românii din Marea Britanie în stradă. Ei au aglomerat puţinele secţii de vot organizate în marile oraşe ale regatului şi au format cozi interminabile la care s-a aşteptat ore în şir doar pentru a vota. Britanicii au descoperit duminică o faţă necunoscută a românului: aceea de cetăţean cu un proeminent spirit civic şi de luptător pentru valorile democraţiei.

 

La primele ore ale dimineţii

Londra_alegeri presedinte 2014_sectie vot Brent17

Peste 1.000 de români se aflau la coadă la vot la Brent Civic Centre din nord-vestul Londrei, încă de la primele ore ale dimineţii de duminică, 16 noiembrie. Românii s-au trezit de dimineaţă pentru a vota la toate cele trei secţii de vot organizate în capitala Marii Britanii pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din România. Comisiile din secţiile de vot erau complete, în timp ce numeroşi voluntari şi observatori supravegheau şi ajutau la derularea procesului electoral.

Cifrele prezenţei la vot puteau fi consultate pe aplicaţia online www.euvotez.com creată de un român din Marea Britanie pentru a furniza informaţii actualizate despre numărul de persoane care  votează la fiecare secţie.

 

Trotuare pline, străzi blocate

Londra_alegeri presedinte 2014_sectie vot Consulat8

La Secţia Consulară a Ambasadei României la Londra din Kensington High Street, coada românilor care voiau să voteze se întindea pe jumătate de kilometru şi număra 2.000 de oameni la ora 17.00.

Câțiva poliţişti britanici supravegheau ca grămada să nu se întindă pe carosabil. Grupurile de români scandau „Jos Ponta!” şi „Iohannis preşedinte!”.

Strada din nord-vestul Londrei, pe care se află clădirea Brent Civic Centre, unde a funcţionat secţia de vot nr. 152, a fost închisă circulaţiei de către poliţiştii britanici din cauza aglomerării umane. O mulţime de oameni fluturând steaguri tricolore ocupau trotuarul, dar şi o parte din carosabil la orele serii de duminică, 16 noiembrie. Mulţimea era furioasă pentru că aflase că porţile clădirii vor fi închise la ora 19.00, urmând să mai voteze până la ora 21.00 doar cei care au intrat deja în incintă.

 

Mii de români au rămas fără să voteze

Diaspora Romaneasca_Londra_16.11.2014_Alegeri prezidentiale_ICR Londra80

Câteva mii de români aşteptau încă să voteze la cele trei secţii de vot din Londra înainte cu 30 de minute de închiderea urnelor. Aplicaţia euvotez.com estima numărul acestora la 8.700.

„Oamenii aşteaptă şi sunt destul de agitaţi. Nu s-a anunţat nimic referitor la o eventuală prelungire a programului de vot. În schimb, cei care stau la coadă au aflat că sondajele exit-poll efectuate în România îl dau ca potenţial câştigător pe Klaus Iohannis. Este o adevărată agitaţie şi presiune. Toată lumea îşi doreşte ca numărul celor care ajung la urne să fie cât mai mare”, ne declara atunci unul dintre voluntarii de la secţia de vot 150 care funcţionează la ICR Londra.

————————————–

„Nu mi-a venit să cred că atât de mulţi români s-au adunat aici doar pentru a vota. Se pare că aceştia iau foarte în serios politica din ţara lor, chiar dacă trăiesc la 2.000 de mile distanţă de casă.”

Opinia unui locuitor din Portsmouth despre coada votanţilor români

Sursa: www.express.co.uk

————————————–

 

 

Secţii fără membri, membri fără secţii…

 

Desfăşurarea scrutinului de duminică, 16 noiembrie, în Marea Britanie a fost aşteptată cu ardoare de zecile de mii de votanţi şi cu încordare de către cei implicaţi în organizarea secţiilor de vot. Iar problemele au fost semnalate cu mult înainte de ziua votului…

 

Numărătoarea ştampilelor

Numărul de membrii din birourile electorale ale secţiilor de votare era incomplet în toate cele 11 secţii ce urmau să funcţioneze în Marea Britanie, cu doar două zile înainte de desfăşurarea scrutinului. Listele cu membrii comunicate de Biroul Electoral pentru Străinătate (BES), vineri, 14 noiembrie, au dus la concluzia că acestea ar putea fi formate din doar 48 de membri în loc de numărul maxim de 77 de membri admis legal. În consecinţă, patru secţii de vot importante, adică toate cele trei din Londra, plus cea din Birmingham, şi-ar fi aşteptat alegătorii cu numai trei membri. Aceasta ar fi îngreunat mult derularea votului în condiţiile în care, conform legii, numărul de ştampile folosite în fiecare secţie trebuie să coincidă cu cel al membrilor prezenţi în birourile electorale.

Situaţia a fost percepută cu îngrijorare de către o parte din cei implicaţi direct în desfăşurarea alegerilor.

 

Apel la moralitate

„Doresc să fac apel către toţi membrii comisiilor de votare din Londra, care s-au gândit să nu îşi facă prezenţa în secţia de vot duminică, 16 noiembrie”, a scris, într-o postare publică de pe reţeaua de socializare Facebook, Mihai Andrei Ilieş, vicepreşedinte al PNL Londra şi membru în comisia din secţia de vot numărul 151 ce a funcţionat la Secţia Consulară a Ambasadei României la Londra.

„Înainte de toate, v-aş ruga să vă examinaţi mai bine conştiinţa şi să decideţi dacă miile de români care vor merge să voteze merită să sufere din cauza ignoranţei şi nepăsării voastre”, a continuat apelul său.

„Am încredere că, măcar acum, în al 12-lea ceas, să conştientizaţi gravitatea morală şi legală a faptelor voastre şi veţi face tot posibilul să vă faceţi datoria pentru a preveni bătaia de joc faţă de românii care se vor prezenta la urne”, se încheia avertismentul public al politicianului.

 

Secţii „în imposibilitatea funcţionării”

Londra_Ion Jinga21

Aceeaşi realitate a fost confirmată de ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, într-o declaraţie publică făcută la o zi după alegeri. „După ce BES a publicat listele cu membrii secţiilor de vot din străinătate pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, preşedinţii celor 11 secţii au contactat persoanele ale căror nume se regăseau pe liste, iar vineri, 14 noiembrie 2014, prezenţa confirmată a membrilor (inclusiv preşedinţii acestora) pentru turul II arăta astfel: secţia 150 (Londra ICR) – 3 membri; secţia 151 (Secţia Consulară) – 3 membri; secţia 152 (Londra Brent) – 5 membri; secţia 153 (Edinburgh) – 5 membri; secţia 154 (Newcastle) – 5 membri; secţia 155 (Leeds) – 6 membri; secţia 156 (Liverpool) – 6 membri; secţia 157 (Birmingham) – 3 membri; secţia 158 (Portsmouth) – 6 membri; secţia 159 (Bristol) – 6 membri; secţia 160 (Belfast) – 6 membri”, preciza ambasadorul Ion Jinga.

„În condiţiile unei prezenţe la vot aşteptate să fie considerabil mai mare decât în turul I, cele mai aglomerate secţii ar fi fost puse în imposibilitatea funcţionării”, a mai recunoscut acesta.

 

Completarea…

Situaţia de criză referitoare la componenţa birourilor electorale din cele 11 secţii de vot de pe teritoriul Regatului Unit a fost depăşită până în dimineaţa zilei de duminică, 16 noiembrie. „Şefii secţiilor de vot au semnalat imediat această situaţie BES, informând şi MAE care, la rândul său, a făcut demersuri pe lângă factorii competenţi pentru identificarea soluţiilor de completare a componenţei birourilor secţiilor de vot. În dimineaţa zilei de duminică, 16 noiembrie 2014, situaţia se ameliorase considerabil, cu toate acestea erau absenţi 7 reprezentanţi ai partidelor politice, iar la secţia Londra Brent, cea mai aglomerată, unul dintre membrii biroului comisiei, deşi prezent, a refuzat să îşi exercite obligaţiile stabilite de lege, astfel încât, practic, secţia a funcţionat cu 6 membri”, a susţinut ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga. „Reamintesc că Ambasada a avut câte un singur diplomat în marea majoritate a secţiilor, restul fiind reprezentanţi ai partidelor politice”, a mai subliniat acesta.

————————————–

„Mi s-a părut de-a dreptul fantastic că atât de mulţi oameni au stat la coadă pentru a vota. Mă întreb dacă în Marea Britanie s-ar putea înregistra un asemenea interes al populaţiei pentru vot.”

Parlamentarul britanic Mike Hancock, cu admiraţie despre coada românilor care au aşteptat să voteze în Portsmouth

————————————–

 

 

O coadă cum nu s-a mai văzut

la Portsmouth

 

Portsmouth_alegeri presedinte 2014_sectie vot2

Doar puţin peste 2.000 de români au reuşit să îşi exprime votul la secţia de votare organizată în 16 noiembrie la Portsmouth (sud-vestul Angliei), dar ziarele britanice au scris cu îngrijorare despre coada nemaiîntâlnită formată din „aproximativ 10.000 de români”.

 

Mii de români

„Mii de români au făcut coadă în jurul unui bloc din Portsmouth, astăzi, pentru a putea vota pentru alegerile prezidenţiale din ţara lor”, titra website-ul de ştiri locale www.portsmouth.co.uk duminică, 16 noiembrie.

Ştirile despre coada din oraşul situat pe coasta sud-vestică a Angliei relatau cum aglomeraţia umană s-a format începând de la 9:00 dimineaţa şi era alcătuită din românii care locuiesc în zonă sau în împrejurimi. Aceştia au sosit chiar şi din Londra pentru a vota la secţia ce funcţiona la Fratton Community Centre din localitate. Mulţimea de români a produs degringoladă printre localnici, mai relatau ştirile zilei. Publicaţiile îşi linişteau cititorii comunicându-le că astfel de alegeri se organizează doar odată la cinci ani.

„Este important pentru noi să votăm pentru că, în acest fel, decidem viitorul propriei noastre ţări”, le-a declarat jurnaliştilor Vio Lazăr, un tânăr de 35 de ani care a venit din Winchester pentru a-şi exercita dreptul de vot la Portsmouth. „Nu am mai fost în România din 2003, dar am familia, rudele şi prietenii care încă trăiesc acolo. Aşa că îmi doresc foarte mult să votez pentru că acest vot le va influenţa viaţa apropiaţilor mei”, a mai susţinut românul.

 

„Nu am mai întâlnit aşa ceva”…

Portsmouth_alegeri presedinte 2014_sectie vot

Impresionanta coadă românească din Portsmouth nu a fost pe placul localnicilor din vecinătatea secţiei de votare organizată la Fratton Community Centre.

„Duminica este o zi de odihnă în care ar trebui să avem linişte. Dar ceea ce se întâmplă aici este insuportabil. De obicei, locurile de parcare sunt atent supravegheate în zonă şi oricine încalcă regulile cu privire la staţionarea unui autoturism este sancţionat. De această dată, totul a scăpat de sub control. Maşinile sunt parcate peste tot, chiar şi neregulamentar. Este un adevărat haos”, a declarat revoltată Tracey Crawford, o femeie care locuieşte aproape de clădire. „Nu înţeleg de ce nu am fost informaţi din timp despre ceea ce se va întâmpla. Este foarte neplăcut, iar aceste inconvenienţe puteau fi evitate”, a mai spus femeia supărată.

„Trăiesc în acest cartier de peste 20 de ani şi nu am mai întâlnit aşa ceva. Nu mi-a venit să cred când am văzut o asemenea aglomeraţie. Mi se pare de-a dreptul diabolic…”, a comentat şi George Small, un bărbat în vârstă de 60 de ani, arătându-şi în egală măsură nemulţumirea.

 

Portsmouth, vot rapid

Portsmouth_alegeri presedinte 2014_sectie vot4Secţia de vot din Portsmouth, oraş situat la 75 de mile distanţă de Londra, a fost recomandată românilor din capitala Marii Britanii ca o soluţie pentru a vota în 16 noiembrie mai rapid, evitând timpii îndelungaţi de aşteptare.

„Vreau să vă anunţ că în Portsmouth procesul de votare merge foarte repede!!! Nu mai pierdeţi timpul în Londra pentru că nu veţi reuşi să votaţi, nu vă lasă plagiatorul!!! Urcaţi-vă în maşini şi direcţia Portsmouth. Adresa e următoarea: Fratton Community Center, PO1 5JJ”, a scris Luiza Mgm, într-un mesaj postat pe contul Facebook al Diasporei Româneşti.

Secţia de vot din Portsmouth a fost organizată la solicitarea Ambasadei României la Londra cu acceptul parlamentarului britanic Mike Hancock, care îi reprezintă pe electorii din sudul oraşului. „Cei de la ambasada română m-au contactat şi mi-au solicitat sprijinul pentru organizarea unei secţii de votare în Portsmouth, pentru că oraşul este un punct central pentru comunităţile de români răspândite în regiunea de sud-vest a Angliei”, a dezvăluit parlamentarul. „Îmi pare rău pentru problemele create locatarilor din zona în care a funcţionat secţia de votare…”, a adăugat acesta.

 

 

Voluntarii: eroii anonimi ai alegerilor

 

Londra_alegeri presedinte 2014_voluntari_colaj1

Zeci de tineri români au contribuit la buna desfăşurare a procesului electoral de duminică, 16 noiembrie, asistându-i benevol, timp de aproape 24 de ore, pe electorii care stăteau la cozi interminabile la cele trei secţii de vot din Londra. Ei sunt unii dintre „eroii anonimi” ai alegerilor. Grupul de voluntari  „Romanians Community Voluntary Group” (RCVG) a fost „încropit” în numai câteva zile, în intervalul de doar două săptămâni scurse între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

 

O idee pentru imaginea comunităţii

Iniţiativa organizării RCVG a aparţinut fondatoarei asociaţiei My Romania Group, Iris Radulian. „My Romania Group lansează un apel comunităţii. Avem nevoie de voluntari pentru 16 noiembrie, la secţiile de votare. Se oferă training gratuit, sâmbătă, 15 noiembrie, între orele 11.00-13.00, la Newman Catholic College, Harlesden Road, Willesden, London, NW10 3RN. Voluntarii vor primi legitimaţii şi vor afla ce au de făcut în timpul votării”, se arăta într-un anunţ lansat în 12 noiembrie. Textul mai preciza care va fi rolul voluntarilor pe parcursul desfăşurării scrutinului: „Pentru a reuşi fluidizarea oamenilor, trebuie să se asigure: declaraţii pe propria răspundere, pixuri, ceai, cafea, biscuiţi de la magazinele româneşti. De asemenea, voluntarii vor ajuta la selectarea părinţilor cu copii şi a femeilor gravide pentru a nu rămâne ore în şir la coadă, vor încerca să evite orice manifestaţie nefastă şi vor asigura curăţenia publică.”

Iris Radulian ne-a povestit că i-a venit această idee atât pentru a fluidiza procesul de vot, cât şi de teamă că imaginea românilor va avea din nou de suferit. „La primul tur de scrutin din 2 noiembrie, treaba nu a mers deloc bine. În urma votului, la Brent Civic Centre a rămas gunoi şi multă mizerie, după ce votul s-a încheiat…”, spune Iris.

 

Ajutor voluntar şi donaţii consistente

Londra_alegeri presedinte 2014_voluntari_colaj3

Aproape 50 de persoane din comunitatea românească au răspuns pozitiv la invitaţia lansată de My Romania Group. „La trainingul care a avut loc sâmbătă 15 noiembrie s-au prezentat 27 de români, iar alţi 20 au spus că sunt interesaţi să ajute, dar nu vor putea participa la şedinţa de instruire.” Toţi cei care şi-au oferit disponibilitatea de a ajuta au primit documentaţie cu instrucţiuni referitoare la modul în care vor trebui să acţioneze în ziua următoare la secţiile de vot.

Acţiunea a fost sprijinită, de asemenea, de numeroase companii deţinute de românii stabiliţi la Londra care au făcut donaţii consistente. „S-au donat 300 de sticle de apă, baxuri întregi de biscuiţi şi eugenii, covrigi, fructe, ceai, cafea şi multe alimente.”

Voluntarii RCVG au fost împărţiţi în final în echipe şi repartizaţi la cele trei secţii de vot care au funcţionat în capitala Marii Britanii. Aceştia aveau să fie în permanenţă solicitaţi, în ziua votului de duminică, 16 noiembrie. Fiecare dintre cele trei echipe de voluntari avea câte un coordonator.

 

Problemele statului la coadă

Certurile care s-au iscat la cozile întinse în ziua alegerilor au constituit una din principalele dificultăţi cu care s-au confruntat voluntarii la cele trei secţii de vot din Londra. Iris Radulian ne-a povestit cum au decurs lucrurile la secţia de vot numărul 152 de la Brent Civic Centre.

„Au avut loc extraordinar de multe certuri. Şi cu gunoaiele strânse în clădire, din cauza aglomeraţiei, am avut mari probleme. Apoi ne-am mai confruntat cu două cazuri de criză de epilepsie în care a trebuit să intervenim. De asemenea, un bătrân a făcut o criză cardiacă. Au mai fost patru copii care s-au pierdut de părinţi prin mulţime, o fată care s-a accidentat şi un alt copil care a suferit o lovitură mai gravă. Am fost astfel organizaţi încât am avut şi voluntari gata să ofere prim-ajutor, dar şi medicamente. La un moment dată, o fată din echipa noastră a încercat chiar să facă un program de joacă pentru cei 13 copii care se aflau la coadă înainte de a intra în secţia de vot şi nu mai aveau răbdare”, spune Iris Radulian.

Cinci dintre voluntarii din grupul RCVG şi-au pus la dispoziţie autoturismele proprii cu care s-au deplasat pe tot parcursul zile de câte ori a fost nevoie să execute curse de aprovizionare pentru românii care se aflau la coadă.

Până la finalul zilei de duminică, 16 noiembrie, voluntarii au adunat circa 40-50 de saci de gunoi numai la secţia de vot din cadrul Brent Civic Centre.

 

Spiritul civic al românilor: „Impresionant!”

Londra_alegeri presedinte 2014_voluntari_colaj2

Felul în care românii s-au mobilizat şi au dat dovadă de spirit civic în ziua votului a impresionat-o pe Iris Radulian, românca de la My Romania Group care a iniţiat organizarea grupului de voluntari RCVG.

„Vreau să vă spun că am fost atât de mişcată şi de emoţionată de momentele trăite printre alegători… Să vă dau un exemplu: noi ne-am pregătit tipărind 16.000 de formulare cu declaraţia pe propria răspundere pe care fiecare votant trebuia să o semneze în secţie, în faţa comisiei de votare. În plus, am mai primit de la oameni de afaceri români din Londra încă vreo 3.000 de astfel de foi tipizate. Aveam şi un sac conţinând cam 6.000 de pixuri. Ceea ce s-a întâmplat, însă, a depăşit orice aşteptare; pentru că, de câte ori voluntarii noştri ofereau aceste formulare alegătorilor, aceştia spuneau că şi-au tipărit propriile formulare de acasă. Dar şi mai surprinzător a fost că majoritatea românilor de la coadă tipăriseră formulare în plus pe care ni le dădeau nouă să le oferim altor persoane. Mai multe am primit decât am dat… A fost de-a dreptul  impresionant”, povesteşte Iris Radulian, vizibil mişcată.

În mod surprinzător, numărul voluntarilor a crescut mult pe parcursul zilei. „Numeroşi români care au votat şi-au suflecat mâinile şi au rămas să ne ajute”, mai spune aceasta, încântată de atitudinea conaţionalilor.

————————————–

Bucuria victoriei

 

Cel mai copleşitor moment al zilei de duminică, 16 noiembrie, a fost cel în care votanţii şi voluntarii de la Romania Community Voluntary Group (RCVG) au trăit alături de mulţimea de români veniţi să voteze bucuria victoriei în alegeri a lui Klaus Iohannis.

„Ce moment! Ora 7:04 pm (Londra); echipa de voluntari din clădirea Brent Civic Centre stă în linişte în faţa unui laptop. Toţi urmăreau într-o tensiune maximă cifrele de pe ecran anunţând rezultatele transmise de exit-poll-uri. (…) Se numărau secundele ţării noastre! Apoi cineva a strigat: Iohannis!!! Toţi din secţie, voluntari şi români care aşteptau să voteze, au urlat: Victorie! Strigătul s-a auzit până în stradă, iar reacţia mulţimii de oameni care stăteau revoltaţi în stradă a fost imediată. Toţi au început să scandeze urale. Poliţiştii britanici se uitau la noi fără să mai înţeleagă nimic. Bucuria românilor era imensă…”, a relatat Iris Radulian, iniţiatoarea echipei de voluntari RCVG, vorbind despre euforia acelor clipe. „Bravo, bravo, bravo! Nu există cuvinte să putem să mulţumim comunităţii pentru tot ce s-a întâmplat astăzi (duminică – 16 noiembrie) la Brent Civic Centre”, a mai adăugat fondatoarea My Romania Group într-o postare din aceeaşi zi de pe reţeaua de socializare Facebook.

————————————–

 

 

Impresiile unui observator acreditat de BEC

 

Londra_Laura Chilintan„M-am trezit la 4.30 duminică, iar la 5.30 am pornit spre Brent Civic Centre, unde am ajuns la 7.40 (după mai mult de 2h petrecute în autobuze şi metrou). Era coadă mare deja, trei laturi ale clădirii (mare, de altfel) erau pline de oameni stând la coadă. Mi s-a spus că sunt mulţi voluntari sus, în sala unde se vota şi că nu mai este nevoie de ajutor acolo, ci afară. Şi că se votează în viteză, că este foarte eficient (și experienţa mea a confirmat acest lucru). Aşa că am luat o plasă de declaraţii (care se folosesc pentru vot) şi pixuri şi am ieşit, împreună cu alţi voluntari (chiar am fost mulţi, doar afară eram vreo opt). Mergeam de-a lungul cozii, întrebând cine nu are declaraţii şi/sau pixuri. Mulţi completaseră greşit sau nu aveau declaraţii, deci am împărţit foarte multe foi şi pixuri. Mulţi au avut întrebări, fie legat de timpul de aşteptare, organizarea secţiei, dacă voluntarii sunt plătiţi şi cine i-a recrutat, etc. Era şi mult umor, de exemplu, când strigam «Declaraţii, pixuri!», unii răspundeau «Noi vrem ştampile!»;  sau, văzând pixurile, întrebau dacă sunt de la PSD; alţi voluntari au spus că unii îi mai înjurau sau îi luau peste picior. Lumea venise extrem de devreme, deci se poate înţelege că de pe la orele 11:00-12:00, oamenii începuseră să se impacienteze. Mulţi erau acolo de pe la 6:00 sau 7:00 dimineaţa. Cineva venise de la 2:00 noaptea, iar la ora 5.30 erau deja câteva zeci de români, după cum mi-a spus o altă voluntară.Pe lângă împărţit declaraţii, am ajutat la împărţit cafea, când cei de la compania Lebara au adus o cisternă pentru oamenii care stăteau la coadă. Am mai văzut că s-au adus covrigi şi am auzit că a fost şi ceai. Mai târziu, am fost chemaţi sus, când a venit ceva mâncare pentru voluntari. În fine, majoritatea timpului l-am petrecut afară, pentru că tot timpul veneau oameni noi, cu întrebări, fără declaraţii etc.La un moment dat, am luat saci de gunoi să strângem super-mizeria ce se făcuse. M-a surprins o reacţie, cică «mi-e milă de tine», spusă de cineva de acolo. Adică a strânge gunoaie era ceva umilitor? Mă rog. Alţii m-au ajutat. Pentru multele intrări şi ieşiri din clădire, gardienii verificau ecusoanele. În mare, românii au lăsat o impresie negativă la Brent Civic Centre. A trebuit să vină Muhammed Butt, lider al consiliului local din Brent, ca să vadă care este situaţia. S-a plâns că la biblioteca lor, copiii nu pot veni să înveţe, că oamenii îşi aranjaseră ceremonii civile şi înregistrări de naşteri şi că, din cauza hărmălaiei şi scandalului a trebuit să anuleze tot. O doamnă din clădire a comentat, adăugând frustrată că «oricum, jumătate din România se află aici!». De asemenea, a fost nevoie să vină mai multe efective ale poliţiei şi au avut loc câteva incidente agresive (…) Revenind la experienţa mea, la un moment dat, am întâlnit un tip care votase după opt ore (timpul mediu de aşteptare) şi voia mult să fie voluntar. Așa că i-am dat ecusonul şi m-am pus la coada de dinăuntru, ca să votez (dimineaţa nu am apucat). Am stat la coadă o oră şi jumătate sau două şi, după aceasta, am plecat la ICR să văd ce e pe acolo. Am stat până la protestele de la ora 9:00 seara. A fost o zi extenuantă, dar plină de energie interioară – sunt foarte fericită de faptul că ceva din poporul român s-a trezit şi a început să creadă în capacitatea lui de a contribui la democraţie în loc să se resemneze. Şi, evident, mă bucur de rezultat!”

Laura Chilinţan, observator acreditat de Biroul Electoral Central pentru alegerile din 16 noiembrie la Londra

Pagina 1 din 3:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

2 pareri la “COADĂ LA DEMOCRAȚIE”

  1. Gheorghe Lautaru Spune:

    Am avut sansa în calitate de voluntar la sectia de vot 150 ICR sa distribui formulare cu declaratii pe propria raspundere la mi de romani din comunitatea romaneasca prezenta în Londra si localitati învecinate de la ora 7 am pîna la ora 20 pm si am râmas profund emotionat si inpresionat de hotarârea ferma în special a tinerilor de a rezista la rând peste 10 ore de asteptare în frig si ploaie cu speranta ca vor reusi sa voteze schimbarea .Pe foarte multi I-am convins sa nu plece pentru ca merita efortul o data la 5 ani când e vorba de viitorul lor si a celor din tara drept pentru care le multumim si le cerem iertare pentru proasta organizare facuta de guvernul iresponsabil condus de V.Ponta chiar daca nu erea atributul nostru ca voluntari.

  2. Nica Leon Spune:

    Ce prostani! Şi din această cauză mie îmi este teribil de ruşine că am fost născut român!

Spune-ti si tu parerea!