Cod de etica in scoli

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 ianuarie 2014

scoala2Un cod de etica pentru scoli ar trebui sa fie elaborat pana la 15 iunie, iar cadrele didactice care il incalca ar urma sa fie sanctionate si sa nu mai poata face parte din acest corp profesional, masura vizand combaterea coruptiei, a anuntat secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale (MEN), Gabriel Ispas.

Oficialul a declarat ca le-a transmis directorilor de scoli ca ministerul a declansat „o cruciada impotriva coruptiei din educatie” si i-a invitat pe toti „sa fie parte a rezolvarii problemei si nu cauza a solutiilor”.

„Dupa ce am aprobat strategia anticoruptie, vom aproba si codul etic, si vom discuta despre problema de nedemnitate profesionala, pentru ca, atunci cand discutam de nedemnitate profesionala, persoana care a fost sanctionata pentru acest lucru sa nu mai poata niciodata sa faca parte din acest corp profesional”, a mai spus Ispas, citat de Mediafax.

El a mai mentionat ca acest cod etic ar putea fi valabil in invatamantul preuniversitar romanesc timp de 20-30 de ani. „Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toti actorii sa facem un invatamant mai bun (…), nu discutam numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat in otreapa societatii. Sunt atat de multi profesori cu calitati extraordinare, incat astfel de specimene nu trebuie sa intineze imaginea corpului profesional”, a mai spus Ispas.

Secretarul general adjunct a mai spus ca Ministerul Educatiei a inregistrat, online, 299 de sesizari de fapte de coruptie, dar nu toate s-au confirmat.

Consiliul de Administratie al Scolii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitala a decis, la 10 ianuarie, desfacerea disciplinara a contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai scolii. De asemenea, scoala a decis si sesizarea Parchetului in cazul invatatoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost savarsite de Dana Blandu, anchetatorii urmand sa stabileasca daca aceasta a primit in acest fel foloase necuvenite. In ultimele zile, dupa incidentul de la Scoala nr. 10, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a primit mai multe sesizari privind colecte de bani in scoli si a inceput cercetari vizand fondul clasei in alte trei unitati de invatamant. 

Elevii, solicitati sa semnaleze neregulile

Consiliul Municipal al Elevilor face un apel catre elevi sa ii semnaleze orice solicitari de foloase necuvenite care vin din partea angajatilor unitatilor de invatamant, se arata intr-un comunicat remis Mediafax. „Noi pledam pentru un invatamant modern, transparent, in afara oricaror mijloace si practici imorale si ilegale. (…) Facem apel catre colegii nostri sa ne fie semnalate orice solicitari de foloase necuvenite care vin din partea angajatilor unitatilor de invatamant”, arata reprezentantii elevilor din Municipiul Bucuresti.

Totodata, acestia considera ca „materialele aparute in mass–media in ultima perioada afecteaza imaginea si activitatea scolilor, elevilor si a cadrelor didactice care muncesc cu daruire”.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a transmis catre toate unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti o adresa prin care li se solicita „masuri urgente pentru prevenirea si combaterea coruptiei in educatie”. Fiecare scoala va desemna o comisie interna care sa verifice o posibila incalcare a prevederilor legale privind implicarea cadrelor didactice in colecta de bani de la parintii elevilor pentru diferite activitati, a anuntat Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , ,

Comentarii

O parere la “Cod de etica in scoli”

  1. emigrantul Spune:

    Emigrantilor! Nu va mai luati, ba, dupa ce vedeti la televizor , ca iata unde ati ajuns!!!

Spune-ti si tu parerea!