România, codașă în UE la situația mamelor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 mai 2015

România ocupă locul 66 în clasamentul mondial al țărilor cu cele mai bune condiții oferite mamelor, fiind pe ultimul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană și sub alte țări cu posibilități reduse, rezultă dintr-un raport al organizației „Salvați Copiii”. România se află la distanță considerabilă față de Ungaria (locul 51) sau Bulgaria (locul 44).

„Mai mult, România este depășită în topul global de state cu posibilități relativ mai mici, precum Belarus (locul 25), Serbia (locul 35) sau Muntenegru (locul 42)”, se arată în raportul citat de Mediafax.

Dintre cele 179 de state incluse în raport, Norvegia ocupă prima poziție în clasament, urmată îndeaproape de alte țări nordice, în timp ce Somalia se află pe ultimul loc pentru al doilea an consecutiv.

În România, se constată un decalaj clar al performanțelor privind rata mortalității infantile, în funcție de mediul de rezidență. Astfel, aceasta este constant mai ridicată în mediul rural – 10,4 la mie, în 2013 – în comparație cu cea din mediul urban – 6,8 la mie.

Cauzele decalajului rural-urban, în ceea ce privește îngrijirea materno-fetală, țin în principal, potrivit „Salvați Copiii”, de accesul redus la servicii medicale, de distanța mare până la localitățile în care pot fi accesate astfel de servicii, de nivelul scăzut de educație al mamei și de veniturile reduse ale gospodăriei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!