Codași la cumpărăturile online

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 decembrie 2015

Românii preferă să cheltuiască bani în magazine și nu online. Suntem printre codașii Europei în privința cumpărăturilor online. Doar unul din zece români își comandă pe internet produsele și serviciile de care are nevoie. Și asta pentru că românii vor să vadă pe ce dau banii sau se tem că tranzacțiile nu sunt sigure, relatează Digi 24.

Doar 11% dintre români au făcut cumpărături, în acest an, în magazinele online, arată un studiu al biroului european de statistică. Vecinii bulgari stau ceva mai bine, cu un procent de 18%. În vestul Europei însă, oamenii preferă să cumpere din fața calculatorului. Britanicii conduc acest top: 81% din populație a comandat pe internet. Procente mari sunt și în Danemarca, Luxemburg, Germania și Suedia.

Specialiștii au explicații pentru reticența românilor de a cumpăra pe internet. „Unul dintre motive e că nu văd produsul, nu au posibilitatea să atingă sau să vadă exact produsul. Am avut sesizări de genul: mouse-ul acesta este mult mai mic decât am crezut că apare în poză sau telefonul acesta nu e suficient de roșu”, spune Cristina Oprea, directorul general al unui magazin online, citat de Digi24.

Nu sunt însă singurele motive pentru care magazinele online sunt ocolite de români. Unul din patru se teme să facă tranzacții cu cardul pe internet, iar 19% se gândesc că nu vor mai putea să returneze produsul. În plus, românii sunt obișnuiți să achite produsele cu bani lichizi.

„Opt din zece români preferă să-și scoată veniturile de la un ATM, doar restul de 20% folosesc cardul”, spune Marius Costin, reprezentantul unei companii de plăți online.

Majoritatea cumpărătorilor europeni au ceva în comun. Cei mai mulți comandă haine din magazinele online, iar românii nu fac excepție. Două treimi dintre cei care cumpără pe internet iau articole vestimentare, iar o cincime își aleg vacanțele. Tot de aici se mai cumpără cărți, bilete la spectacole, dar și jucării. În medie, românii lasă în magazinele online 170 de lei la fiecare comandă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!