Codași la sistemul medical

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 ianuarie 2016

spitale78România ocupă locul 32 din 35 de țări studiate în ediția 2015 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI) și se află pe ultimul loc la cea mai importantă categorie de indicatori – rezultatele tratamentelor, se arată în raportul dat publicității marți și citat de Mediafax.

Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) este realizat de compania suedeză Health Consumer Powerhouse. România a obținut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflându-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) și Muntenegrului (484).

Autorii comentează că „România are probleme severe cu managementul întregului său sector public” și că, alături de Albania și Bulgaria, „suferă din cauza unei structuri învechite de asistență medicală, cu o proporție ridicată și costisitoare de internări”.

Raportul cuprinde 48 de indicatori grupați în șase categorii: drepturile și informarea pacienților, accesibilitatea (timpii de așteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite și extinderea lor, prevenția și farmaceuticele. Combinația acestor indici – obținuți din studii și baze de date internaționale și din chestionare administrate asociațiilor de pacienți – își propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

La cea mai importantă categorie, rezultatele tratamentelor, România a obținut 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima poziție, alături de Macedonia.

 

Progrese în reducerea deceselor cardiovasculare

Față de anul trecut, când România a avut „roșu pe linie” la toți cei opt indicatori ai subdisciplinei, indexul pe 2015 a acordat note mai bune pentru reducerea deceselor cardiovasculare și reducerea deceselor prin accident vascular cerebral.

S-au înregistrat însă în continuare scoruri mici pentru mortalitatea infantilă, supraviețuirea în cancer, anii potențiali de viață pierduți, infecțiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), rata avorturilor și depresie.

România stă semnificativ mai bine la capitolul accesibilitate, al doilea ca pondere al clasamentului, unde a primit 150 de puncte din totalul de 225, clasându-se astfel pe locul 17, deasupra unor țări precum Danemarca, Italia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia sau Marea Britanie.

Potrivit raportului, România a făcut progrese în ce privește accesul în aceeași zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile și timpul de așteptare la camera de gardă.

În rest, România a mai acumulat 96 de puncte din 150 pentru drepturile și informarea pacienților (locul 23), 63 din 150 pentru gama de servicii și extinderea lor (locul 31), 71 din 125 pentru prevenție (locul 27) și 43 din 100 pentru farmaceutice (locul 33, mai bine doar decât Albania și Muntenegru).

Pe primul loc al clasamentului în EHCI 2015 se află tot Olanda, cu 916 puncte, urmată de Elveția (894), Norvegia (854), Finlanda (845), Belgia (836), Luxemburg (832), Germania (828) și Islanda (825).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!