Codul Fiscal, aprobat. CE și FMI, nemulțumite

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2015

Parlamentul a aprobat noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, după ce va fi promulgat de preşedinte. Românii vor avea mai mulţi bani pentru cumpărături, dar ar putea plăti taxe mai mari pentru case şi terenuri.

Bugetul va pierde mai mulţi bani, spun economiştii, avertizare care a venit și de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). De altfel, reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Guvernului nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal, astfel încât oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu vor mai veni în iulie la Bucureşti.

FMI consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii. Instituţiile internaţionale nu cred în creşterea automată a veniturilor din tăierea taxelor şi aşteaptă soluţii pentru acoperirea golurilor.

 

Măsuri de relaxare fiscală

Noul Cod Fiscal aprobat de Parlament aduce mai multe măsuri de relaxare fiscală. Printre cele mai importante, reducerea cotei standard de TVA la 1 ianuarie 2016 de la 24% la 19%, cu un punct procentual peste ce a promis iniţial Guvernul, şi renunţarea la supraacciza pentru carburanţi. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declarase recent că analizează chiar posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016.

Guvernul şi-a luat însă măsuri de siguranţă. Ca să compenseze cât de cât scăderea veniturilor, a lăsat posibilitatea primăriilor să crească nivelul taxelor locale şi nu a mai redus impozitul pentru unele microîntreprinderi, relevă Digi24.

Ministrul Finanţelor a admis că deficitul României se va mări, dar speră într-o creştere economică mai mare, care să susţină bugetul. Ţinta de deficit în 2016 era de până la 1,2% din PIB.

„Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit în 2016. România a luat această decizie de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire începând încă din 2016. Aproximativ 2,8% – 2,9%, undeva în zona a 2,5% anul viitor şi să continuăm acest trend pentru a reveni cât mai curând la nivelul angajamentelor asumate. Avem acest Cod Fiscal care duce clar la o creştere economică şi pot să vă spun că anul viitor estimarea noastră este de peste 4%”, a spus Eugen Teodorovici. Impactul bugetar al noului Cod Fiscal este de 12 miliarde de lei.

Codul Fiscal prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea „taxei pe stâlp” şi a supraaccizei la carburanţi, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, şi dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%. Din proiectul iniţial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare şi CAS, propuse iniţial pentru 2019, respectiv 2018.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!