Codul Fiscal merge mai departe

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 septembrie 2015

Înțelegerile dintre PSD și PNL pe tema Codului Fiscal par, totuși, prea firave pentru a liniști apele politicii românești. Deși PNL a susținut, până de curând, că unele prevederi ale Codului nu pot fi susținute economic și financiar și că propunerile PSD sunt pur electorale, atmosfera părea să se calmeze. Ea este inflamată din nou de premierul Victor Ponta, care a salutat aprobarea Codului Fiscal, interpretând votul ca pe o victorie personală. „Există satisfacția că a fost votat. Cu siguranță va fi votat și la Camera Deputaților și va fi promulgat de președinte”, a declarat Victor Ponta.

După adoptarea Codului de către Senat, marți după-amiază, acesta urmează a fi trimis la Camera Deputaților, care este for decizional, pentru ca ulterior să ajungă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, care l-a trimis deja o dată spre reexaminare Parlamentului, generând discuții între partidele parlamentare pe marginea modificărilor ce ar fi trebuit aduse.

Prin urmare,  TVA va scădea la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017. Taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017. De asemenea,  s-a convenit ca supraacciza la carburanți să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, iar impozitele pe dividende să fie reduse la 5% tot peste doi ani. În total, impactul măsurilor amânate cumulează 1,1% din PIB.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!