Codul Fiscal, susținut de investitorii străini. Cu un avertisment, însă…

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 iulie 2015

Eugen Teodorovici si Victor PontaConsiliul Investitorilor Străini susține noul Cod Fiscal în varianta aprobată de Parlament, dar consideră necesară și păstrarea disciplinei bugetare pentru a nu exista derapaje macroeconomice. În timp ce ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat că în Guvern se analizează cea mai bună variantă, premierul Victor Ponta a declarat, că până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vrea să fie readoptat Codul Fiscal.

„Proiectul noului Cod Fiscal este rezultatul unui efort susținut al mediului de afaceri din România derulat pe parcursul ultimilor doi ani împreună cu autoritățile. Considerăm că textul adoptat de Parlament în urmă cu o lună reprezintă o îmbunătățire substanțială a legislației fiscale din România, care aduce mai multă claritate și predictibilitate politicii fiscale pe termen mediu și lung”, se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini.

Companiile membre ale asociației apreciază inițiativa de reducere a poverii fiscale din România, însă consideră necesară păstrarea disciplinei bugetare pentru a nu exista derapaje macroeconomice, care să necesite ajustări fiscale ulterioare. „Viabilitatea noilor măsuri fiscale este la fel de importantă, deoarece pentru investitori, ceea ce contează până la urmă este stabilitatea, predictibilitatea și transparența sistemului fiscal pe termen lung”, notează asociația.

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat că în Guvern se analizează cea mai bună variantă prin care noul Cod Fiscal să fie adoptat, dar a adăugat că proiectul de act normativ va rămâne la fel. Potrivit acestuia, Guvernul vrea ca măsurile din Codul Fiscal să fie aplicate în economie înainte de 1 ianuarie 2016, având ca variante ordonanțele de Guvern, asumarea răspunderii sau sesiunea extraordinară a Parlamentului, scenariile urmând să apară după rectificarea bugetară.

„Mai mult, Parlamentul a votat Codul Fiscal, care, la fel, e un proiect de lege. După cum știți foarte bine, noi avem 3% la care trebuie să ne raportăm foarte clar prin Tratatul de la Maastricht. Cu toate acestea, sunt foarte multe state europene care au depășit acest nivel și întrebarea se pune: de ce România trebuie să rămână într-un astfel de nivel? De ce acum, când avem o situație macroeconomică extrem de bună, cea mai bună după Revoluție”, a mai declarat ministrul de finanțe.

 

Ponta s-a hotărât  

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la ședința de Guvern, că până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vrea să fie readoptat Codul Fiscal.

„Am discutat cu liderii coaliției, până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vreau să re-adoptăm Codul Fiscal, pentru că este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele Camere ale Parlamentului în unanimitate, chiar dacă unii acum uită ce au votat acum trei săptămâni, nu știu dacă erau în deplinătatea facultăților… electorale era să zic, atunci când au votat toți și au zis că e un cod liberal foarte bun și după aia i-a întors cu cheița: nu e bun”, a precizat Ponta.

Premierul a precizat că se bucură că au fost promulgate Codul de Procedură Fiscală și Legea amnistiei fiscale, subliniind că „sunt lucruri care fac parte dintr-o coerență economică de care Guvernul răspunde și de-aia suntem pe primul loc în Europa la creștere economică și o să fim și mai departe cu condiția să nu mai băgăm bătălii politice”.

Președintele Klaus Iohannis a respins, vineri, noul Cod Fiscal și l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicațiilor asupra bugetului consolidat. În schimb, președintele Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de Procedură Fiscală.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!