Codul Silvic, adoptat cum a vrut Guvernul

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 mai 2015

Parlamentul a votat, miercuri, Codul Silvic în forma susținută de Guvern, care prevede limitarea la 30% a achiziției de masă lemnoasă. Proiectul fusese trimis la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Amendamentele PNL au fost respinse, motiv pentru care liberalii au votat împotrivă. Au fost înregistrate 218 voturi pentru, 11 abțineri și 95 de voturi împotrivă.

În timp ce deputatul PSD Doina Pană, fost ministru al mediului și unul dintre susținătorii noului Cod Silvic, a venit la ședință îmbrăcată cu ie și le-a mulțumit colegilor pentru votul acordat, deputatul PNL Lucia Varga, de asemenea fost ministru al mediului, și-a exprimat regretul că „lucrurile rămân în silvicultură așa cum sunt”. „PNL a votat împotriva acestui Cod Silvic. Am un sentiment de regret că după trei ani de dezbateri și discuții, nu am găsit puterea în Parlament să negociem Putere-Opoziție și să aprobăm un Cod Silvic modern european”, a spus Varga.

La rândul său, deputatul UDMR Attila Korodi, de asemenea fost ministru al mediului, și-a exprimat mulțumirea față de votul dat de Parlament, precizând însă că măsurile de implementare trebuie puse în acord cu legislația europeană.

„Și ungurul e frate cu codrul”, a spus acesta la finalul discursului său, parafrazând-o pe Doina Pană.

Pentru că legea a fost o dată retrimisă la reexaminare, președintele Klaus Iohannis va fi obligat să o promulge, deoarece, conform Constituției, președintele nu poate refuza promulgarea unei legi decât o singură dată. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunțat luni că, indiferent de forma în care va ieși legea din Parlament, nu o va contesta la Curtea Constituțională.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!