Colectiv: Mai mulți răniți, uciși de infecțiile intraspitalicești

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 decembrie 2015

pacient_arsiTrei dintre răniții în incendiul din clubul Colectiv care au murit la Spitalul de Arși au făcut infecții nosocomiale (intraspitalicești) de mai mare amploare, a declarat doctorul Adrian Stănculea, precizând că nu poate spune dacă aceștia puteau fi salvați în situația unui transfer rapid la clinici din străinătate.

 Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, dr. Adrian Stănculea, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat că după incendiul din clubul Colectiv, în unitatea sanitară au fost internați 27 de răniți, dintre care șase au decedat, trei dintre aceștia având infecții nosocomiale de mai mare amploare.

„Sunt trei pacienți decedați, fiecare medic curant a anunțat familia, nu era să se ascundă infecția”, a precizat Stănculea.

Întrebat dacă cei trei mai erau în viață dacă nu făceau infecții nosocomiale, Stănculea a spus că nu poate face o astfel de declarație, pentru că leziunile pulmonare, inhalatorii erau extrem de severe. Medicul a precizat că și alți pacienți au infecții nosocomiale, dar la cei trei, acestea au fost de o anvergură mai mare decât la alți pacienți.

Întrebat dacă cei trei pacienți puteau fi salvați în situația unui transfer rapid la clinici din străinătate, Adrian Stănculea a spus că acestea sunt supoziții, adăugând că în cazul marilor arși există riscul contaminării, pentru că nu mai este protecția dată de piele, iar în cazul celor răniți în Colectiv exista și infecția de căi respiratorii, plămânii fiind afectați suplimentar.

 

trimiteri-sus-4

Speranţă de la Londra: o victimă de la Colectiv îşi revine!

Mărturii dramatice ale supraviețuitorilor de la Colectiv

TRAGEDIA CARE A SCHIMBAT ROMÂNIA

Doi români, prinși pe M5 cu portbagajul plin cu droguri!

trimiteri-jos-4

 

Stănculea a precizat că au fost și pacienți transferați care au decedat la spitale din străinătate, dar nu poate spune dacă din cauza infecțiilor nosocomiale. Medicul a adăugat că răniții în incendiul din Colectiv au fost tratați maximal la condițiile din România, au primit tot ce au avut nevoie, au fost tratați în condițiile pe care le-a avut fiecare spital din Capitală unde au fost internați.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fața locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.

 

„Bombă biologică”

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat, recent, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arși, care nu își dezvăluie însă identitatea, acesta susținând că tinerii răniți în clubul Colectiv „au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”.

„Mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. (…) La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorâți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”, susține medicul în interviul citat.

„Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nicio șansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectați”, ar mai fi spus medicul în interviu, potrivit Mediafax.

Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică București fac o analiză a infecțiilor la pacienții cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet și un plan de măsuri concrete, a anunțat Ministerul Sănătății.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!