Colinde românești @ Romanian Folklore Fest (Actualizat)

Articol publicat in sectiunea Cultură, Evenimente românești pe data 14 noiembrie 2014

Romanian Folklore Fest

6 și 7 decembrie

Colindele numite în tradiţiile româneşti unele dintre „cele mai minunate creaţii populare” s-au păstrat din generaţie în generaţie şi au răsunat an de an, în luna decembrie, în casele tuturor românilor.

Peste câteva zile, acestea vor răsuna şi pentru românii care trăiesc pe pământ britanic. Pe 6 şi 7 decembrie, la Luton şi la Londra, sunt organizate două concerte de colinde româneşti. Evenimentele organizate de Romania Arts and Folklore Association se vor derula sub titlul generic „Romanian Folklore Fest” şi au scopul de a promova identităţile culturale româneşti pe teritoriul Marii Britanii, dar şi dezvoltarea folclorului românesc. Concertele de colinde vor aduce în faţa publicului românesc, dar şi britanic, materiale, artişti şi cunoştinţe autentice ale culturii folclorice româneşti. Intrarea este liberă.

 

Un festival tradiţional românesc

Dorinţa de a aduce o parte din tradiţiile româneşti şi în Marea Britanie este una mai veche, ne spune managerul evenimentului, Robert Pumnea. Un tânăr student de 21 de ani care are la suflet tot ce înseamnă folclor românesc. Robert nu este străin de această lume: cântă muzică populară de mic copil şi a crescut înconjurat de cântece şi dansuri tradiţionale.

„Ideea acestui proiect a pornit în urmă cu doi ani, iar evenimentul Romanian Folklore Fest a început să prindă contur în luna iulie a acestui an, când am dat startul campaniei şi am organizat Romania Arts and Folklore Association. Atunci am început şi organizarea acestor două evenimente în Luton şi în Londra, din dorinţa de a promova folclorul şi artele culturale româneşti în Marea Britanie, având în vedere că eu cânt muzică populară, cu asta mă ocup şi asta este pasiunea cea mai mare”, a declarat, pentru Diaspora Românească, managerul „Romanian Folklore Fest” Robert Pumnea.

————————————–

„Scopul evenimentului este de a promova şi de a conserva cultura populară românească. Am văzut o schimbare în mentalitatea celor care vin în Anglia, aceştia uită cultura tradiţională care este foarte importantă. Fiind în Marea Britanie de aproape zece ani, observ că este foarte important pentru copiii comunităţii româneşti să ştie ce înseamnă cultura tradiţională românească, ce înseamnă cultul românesc. Şi nu numai, dar să cunoască şi celelalte sectoare: muzica clasică, artele plastic, tradiţiile româneşti. Sunt mai multe sectoare pe care noi încercăm să le promovăm în colaborare cu instituţiile culturale din România, dar şi cu cele din UK.”

Robert Pumnea, manager „Romanian Folklore Fest”

————————————–

Chiar dacă se află la prima ediţie, „Romanian Folklore Fest” îşi propune să devină un festival ce va fi prezent în Marea Britanie pe tot parcursul anului. „Într-adevăr, ideea este de festival, dar nu unul în care să existe trei zile de evenimente. În cazul nostru există o serie de evenimente ce se vor derula pe tot parcursul anului viitor: şi în primăvara şi în toamnă, dar şi la iarnă, vor fi concerte de colinde, concerte de muzică clasică, expoziţii, vom aduce artişti, costume populare şi materiale autentice româneşti. Mai sunt şi alte proiecte foarte frumoase care vor încânta publicul, dar pe care vrem să le păstrăm ca şi surprize”, spune Robert Pumnea.

 

Cine va cânta şi ne va încânta

În weekendul 6-7 decembrie vor avea loc două concerte de colinde româneşti pentru toţi românii care vor să simtă atmosfera autentică a satului românesc în aşteptarea Crăciunului. Robert Pumnea va fi prezent pe scenă, alături de artiştii care vor veni din România.

————————————–

„Aşteptarea mea şi a celor implicaţi în eveniment este să atragem cât mai mulţi oameni. Ne dorim să fie prezenţi la evenimente mulţi români, dar şi britanici şi astfel să lăsăm un mesaj… acela că România are o altă imagine, să ne mândrim că avem o cultură foarte bogată şi astfel să îşi dorească să ia parte la alte evenimente viitoare.”

Robert Pumnea

————————————–

„Ambele concerte sunt în colaborare cu Centrul de Cultură Augustin Bena şi vor fi susţinute de către tinerii interpreţi de folclor Maria Filimon, Denisa Balu, Oana Carmen Bozga, Cătălin Hasa. Aceştia vor fi acompaniaţi de către instrumentişti colaboratori ai Ansamblului Cerbul Carpatin Braşov. Artiştii vor aduce în faţa publicului prezent colinde autentice, arhaice, culese din satele româneşti şi prezentate într-o formă unică şi proprie. Artiştii sunt toţi din România, excepţie făcând doar eu. Unii vin de la Alba-Iulia, alţii de la Cluj. Evenimentele vor găzdui recitalul elevilor şcolii româneşti de weekend, Alexz Educational Centre, şi vernisajul de Icoane Bizantine al Grupului Iconografic „Sfânta Maria” Londra, al cărui coordonator este Aurelia Chiriac Carabinieru.

————————————–

„Intrarea este gratuită la ambele concerte, şi în Luton şi în Londra. Aşa ne-am gândit că ar fi cel mai corect, având în vedere că sunt susţinute de Biserică. Noi îi încurajăm pe toţi cei care vor să participe să îşi confirme prezenţa pe Eventbrite.”

Robert Pumnea

————————————–

 

Premii şi burse

În cadrul evenimentului ce se va desfăşura peste o săptămână vor fi înmânate două premii onorifice pentru conservarea şi promovarea folclorului. Acestea vor purta numele „Mărioara Murărescu”, un ambasador a Folclorului Românesc şi a marelui maestrul „Ioan Corneliu Vasiliu”, unul dintre cei mai mari coregrafi ai dansului popular şi sportiv din România.

„Romanian Folklore Fest doreşte şi promovarea tinerelor talente, nu doar a folclorului românesc.  O să avem şi o bursă pe care noi o dăm anul acesta unui student la Universitatea de Muzică din Braşov. Tânărul a fost acceptat pentru un microrecital în cadrul unor evenimente organizate de Institutul Cultural Român anul viitor, în primăvara”, spune Robert Pumnea.

Londra_Robert Pumnea_Colinde Romanesti————————————–

Despre

Robert Pumnea

 

„Am început să cânt de la vârsta de 9 ani. Pot spune că în familie am avut de la cine să învăţ. Bunica, din partea mamei, a cântat o perioadă destul de lungă. Dar şi din partea tatălui au fost dansatori de folclor profesionişti. În şcoala gimnazială am urmat cursuri de muzică, apoi am ajuns în Anglia şi lucrurile s-au schimbat. Însă am continuat să scriu, să exersez. Iar de câţiva ani, am început să merg la evenimente şi să am colaborări şi în ţară. Chiar dacă sunt student anul II la Drept şi Relaţii Internaţionale la Londra, merg la ore de canto cu mezzosoprana Adriana Feşteu. Îmi scriu singur piesele, mi le aranjez, am fost mereu în colaborare cu artişti din România şi le-am cerut sfaturile.”

————————————–

 

Vrei să mergeţi la concertele de colinde? Iată ce trebuie să ştiţi

6 decembrie 2014, 7-9:30 pm

Unde: St Christopher’s Church, 10 Stockingstone Rd, Luton LU2 7NB 

Intrarea: gratuită, însă vă rugăm să vă rezervaţi locul la adresa http://www.eventbrite.com/e/romanian-folklore-fest-saturday-6th-december-the-night-of-the-holy-birth-christmas-carol-concert-tickets-14196637525?aff=eac2

 

7 decembrie 2014, 3-5:30 pm

Unde: St Dunstan-in-the-West, 186a Fleet St, London EC4A 2HR

Intrarea: gratuită, însă vă rugăm să vă rezervaţi locul la adresa http://www.eventbrite.com/e/romanian-folklore-fest-sunday-7th-december-the-night-of-the-holy-birth-christmas-carol-concert-tickets-14196759891?aff=eac2

Contact: romanianfolkloref@yahoo.com

 

Pentru mai multe detalii despre eveniment puteţi suna la numerele de telefon 07868 457 427 sau 01268 282 497 sau trimiteți e-mail: roby_pumnea@yahoo.com

Atenţie! Nu uitaţi să vă rezervaţi locul la una dintre adresele de web de mai sus şi să luaţi cu dvs. rezervarea scoasă la imprimantă sau să contactaţi personalul evenimentului pentru rezervare (dacă trimiteţi e-mail, specificaţi numele pe care doriţi să fie făcută rezervarea şi numărul de locuri dorite).

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!