Comandament NATO, mutat temporar în România

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 mai 2015

Comandamentul de forțe întrunite NATO de la Napoli va fi dislocat pentru o lună în poligonul militar de la Cincu, o comună din județul Brașov. Desfășurarea de forțe are loc în contextul unui amplu exercițiu la care vor participa 1.000 de militari din 21 de țări, relatează Digi24.

Anunțul a fost făcut de amiralul Mark Ferguson, șeful Comandamentului NATO de la Napoli, aflat în vizită oficială în România. Structura militară va fi și cea care va coordona activitatea celor două centre NATO ce vor fi înființate în România.

 „Această dislocare va testa capacitatea operațională completă a personalului meu prin schimbarea comenzii și controlului între comandamentul de la Napoli și elementele care vor fi trimise la Cincu. Exercițiul are ca scop testarea abilității Comandamentului Aliat de la Napoli de a conduce o operație defensivă colectivă pentru Alianță”, a declarat amiralul Mark Ferguson.

„În iunie, când noi vom fi dislocați în România, vor mai avea loc câteva exerciții în cadrul mai multor națiuni NATO, cunoscute sub numele «Allied Shield», în Polonia și în statele baltice”, a subliniat el, potrivit Mediafax.

Amiralul a mai precizat că exercițiile din cadrul „Allied Shield” demonstrează unitatea și hotărârea NATO, capabilitățile sale de răspuns rapid și angajarea fiecărei națiuni NATO la conceptul de apărare colectivă.

La rândul său, ministrul apărării, Mircea Dușa, consideră că România este o oază de stabilitate în zonă și spune că viitoarea Strategie națională militară și Carta Albă a Apărării, care vor fi întocmite de minister, vor fi puse în acord cu măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO și UE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!