Comisar ONU atacă The Sun pentru un atac verbal anti-imigranţi

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 1 mai 2015

Katie Hopkins

Autorităţilor britanice li s-a semnalat să ia măsuri cu privire la „abuzul împotriva străinilor” regăsit în presa britanică, după ce într-un articol din tabloidul The Sun, autoarea Katie Hopkins i-a făcut pe imigranţi „carcalaci”.

Zeid Ra’ad al Hussein, comisarul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe Drepturile Omului, a asemuit comentariile jurnalistei britanice cu limbajul care s-a folosit chiar înainte de genocidul din Rwanda.

Chiar dacă s-au strâns 280.000 de semnături pentru concedierea sa într-o petiţie, conducerea The Sun nu răspunde în nici un fel, iar autoarea spune că este de admirat când cineva „are curajul de a transmite ceea ce gândeşte, încercând să evite capcanele pe care le poate întinde vocabularul”. Ea se declară recunoscătoare publicaţiei The Sun pentru că i-a permis să zică ceea ce a simţit că trebuie spus.

Este destul de extrem articolul jurnalistei britanice, intitulat „Vase de salvare? Eu aş folosi tunurile vaselor militare pentru a opri imigranţii”, în care se referă la imigranţii care încearcă să traverseze Mediterana pentru a veni în Europa. Katie Hopkins spune în articol că ar fi indiferentă şi nu şi-ar schimba deloc optica „dacă i s-ar arăta poze cu sicrie, cu cadavre care plutesc în derivă pe valurile mării, dacă ar cânta viorile şi dacă ar vedea oameni subnutriţi cu priviri triste.” Şi nu i-ar păsa pentru că la fel de bine ar putea să vadă şi „imagini cu tineri agresivi la Calais, care se răspândesc precum agenţii unei gripe de-a lungul şi de-a latul unui ferry.”

Katie Hopkins supără şi pentru că anul acesta au murit mai mult de 1.700 de persoane în încercarea lor de a traversa Marea Mediterană, iar articolul ei a fost publicat chiar înainte de a se anunţa o nouă tragedie lângă coasta Libiei, în care cel puţin 750 de persoane au murit.

Zeid Ra’ad al Hussein a spus că articolul este un exemplu, ceva mai extrem, din mii de articole anti-străini apărute în tabloidele britanice în ultimele două decenii. „Şi eu sunt avocatul dreptului la expresie, garantat de lege, însă nu vorbim de un drept absolut, există limitări.” Când e vorba de rasism şi xenofobie, trebuie trasă o linie, spune Hussein, condamnând „defăimarea, intoleranţa şi politicizarea imigranţilor, precum şi a minorităţilor europene marginalizate, precum populaţia romă.”

În apărare, jurnalista Hopkins a spus: „Acceptaţi că opiniile noastre sunt diferite. De ce nu vă canalizaţi indignarea către regimurile care îi fac pe aceşti oameni să emigreze?”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!