Comisia Europeană cere României să stopeze tăierile ilegale de păduri

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 noiembrie 2015

Oficiali ai Comisiei Europene au dat autorităților române termen până pe 2 decembrie 2015 să arate ce acțiuni au luat împotriva cazurilor flagrante de tăieri ilegale de păduri de pe teritoriul țării prezentate în ultimele luni, în special cele care implică societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Situația alarmantă a tăierilor de păduri din România este în atenția Comisiei, care este pregătită să ia toate măsurile pentru a determina autoritățile române să respecte legislația europeană, reiese dintr-un răspuns transmis de Comisie ONG-ului de protecție a mediului Agent Green, scrie ziare.com.

„Îngrijorări referitoare la tăieri ilegale în România au fost exprimate și de alte organizații ale societății civile și am observat că o problemă majoră în România este absența implementării regulamentului”, se menționează în răspunsul transmis de Comisie.

României i se reproșează că nu a întreprins acțiuni suficiente pentru ca legislația europeană să fie respectată. Astfel, nu a aplicat „pedepse eficiente și proporționate” și nici nu a făcut un control riguros al operatorilor comerciali. „Ca răspuns, Comisia a luat acțiuni legale împotriva României și, dacă situația nu cunoaște o îmbunătățire, vom da acest stat membru în judecată”, transmit oficialii europeni.

Răspunsul acestora face referire și la investigația realizată în România de organizația non-guvernamentală Environmental Investigation Agency (EIA). După doi ani de investigații, activiștii de mediu americani au acuzat compania austriacă Holzindustrie Schweighofer că procesează lemn tăiat ilegal. Acțiunea lor este sprijinită de cele mai importante ONG-uri de mediu din România.

Cifrele unui studiu al Greenpeace arată că în România, între 2000 și 2011, au dispărut de pe fața pământului 280.000 de hectare de pădure. Dintre acestea, spun activiștii EIA, cel puțin jumătate reprezintă tăieri ilegale. Iar un principal destinatar al lemnului tăiat ilegal este Schweighofer. Raportul EIA a avut susținerea celor mai importante ONG-uri de mediu care activează în România, la pupitru aflându-se reprezentanți din conducerea Greenpeace, World Wide Fund for Nature (WWF), Agent Green, Nostra Silva.

În replică, Holzindustrie Schweighofer a susținut că raportul include informații „tendențioase și incorecte” și că firma încearcă să ajute la stoparea fenomenului tăierilor ilegale, prin oferirea de date privind trasabilitatea lemnului cumpărat, refuzarea livrărilor suspecte de lemn, respectarea legislației și impunerea respectării prevederilor legale furnizorilor.

În această vară, Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul instanței supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli. Verificarea a găsit dovezi privind existența mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale de păduri.

Holzindustrie Schweighofer se află pe piața din România de peste 10 ani și a devenit astăzi cel mai mare procesator de rășinoase. Compania austriacă procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semi-finite, în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!