Companiile „Big Six” investigate. Guvernul vrea scăderea preţului energiei furnizate către populaţie

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 7 aprilie 2014

Instituţiile specializate ale Guvernului se pregătesc să declanşeze o investigaţie privind activitatea celor mai importanţi furnizori de energie din Marea Britanie, ca urmare a existenţei suspiciunii că acestea nu practică politici concurenţiale corecte.

Un raport al Ofgem – instituţia guvernamentală care reglementează activitatea pe piaţa energiei – a solicitat o investigaţie referitoare la cele mai mari şase companii în domeniul energiei din Regatul Unit. Acţiunea va fi coordonată de Competition and Markets Authority (Autoritatea pentru Pieţe şi Concurenţă – CMA) şi va putea dura aproximativ 18 luni, a informat BBC News în ediţia online din 27 martie.

 

Companiile „Big Six”, concurenţă suspectă…

Cel mai recent raport elaborat de Ofgem pune la îndoială practicile concurenţiale ale grupului de companii cunoscut ca „Big Six”, din care fac parte cele mai importante şase companii care furnizează energie către populaţie în Marea Britanie. Rezultatele analizei au fost date publicităţii în 27 martie, la o zi după ce SSE, una dintre companiile de profil, anunţase că intenţionase să „îngheţe” preţurile de livrare a energiei către toţi clienţii săi pe termen de doi ani.

Reprezentanţii Guvernului cred că iniţiativa SSE făcea parte dintr-o strategia prin care se urmărea ca, în scurt timp, ceilalţi competitori să fie nevoiţi să anunţe decizii similare. Din aşa-numitul Big Six fac parte următoarele companii: SSE, Scotish Power, Centrica, RWE Npower, E.On şi EDF Energy. Acestea controlează împreună în jur de 95% din distribuţia de energie de la nivelul Regatului Unit.

 

Preţul mediu al energiei şi încrederea populaţiei

„Există probabil o înţelegere tacită privind creşterea preţurilor şi momentul anunţării acestor modificări de preţ”, atrag atenţia reprezentanţii Ofgem, referindu-se la activitatea „Big Six”.

Ultimele creşteri ale tarifelor furnizării energiei şi profiturile mari anunţate de companiile de profil au distrus încrederea populaţiei în practicile principalilor distribuitori, se mai apreciază în raportul elaborat de regulatorul pieţei energetice din Marea Britanie. În aceste condiţii, se impune o investigaţie serioasă menită să restabilească gradul de încredere al consumatorilor în activitatea respectivelor companii, este concluzia celor de la Ofgem.

Preţul mediu plătit pentru factura de energie într-o locuinţă din Regatul Unit a fost de 1.212 lire sterline, la nivelul anului 2013, rezultă din datele furnizate de asociaţia Uswitch, care oferă periodic analize comparative ale costurilor energiei. Valoarea facturii a crescut cu 4,3% în acest an, ajungând la £1.264, conform aceleiaşi surse. N Power, Scotish Power şi British Gas conduc în clasamentul companiilor care încasează cei mai mulţi bani din furnizarea energiei către populaţie.

 

Dispută între guvernanţi şi companiile energetice

Reprezentanţii companiilor au reacţionat la anunţul investigaţiei prin vocea lui Sam Laidlaw, „şeful” de la compania de distribuţie a energiei Centrica. El a avertizat că acţiunea de control iniţiată la nivel guvernamental ar putea stopa programul de investiţii aflat în derulare în cadrul principalilor furnizori de energie, fapt ce s-ar răsfrânge negativ asupra calităţii serviciilor lor către populaţie.

„Afirmaţiile reprezentantului Centrica sunt incorecte şi pot să dovedesc acest lucru”, a replicat imediat liberal-democratul Ed Davey, ministrul energiei din guvernul de la Londra. „Avem în vedere încheierea a 14 contracte în privinţa producerii de energie pentru următorii 15 ani. Deci, există în derulare un plan masiv de investiţii în domeniul energiei în Marea Britanie. Iar companiile furnizoare, aşa cum este şi Centrica, nu au dezvoltat investiţii atât de mari cum ne-am fi dorit. Locul lor în acest domeniu este luat, însă, de mari investitori, cum ar fi de exemplu Siemens, care a venit în Marea Britanie special pentru a se ocupa de producerea energiei”, a explicat ministrul.

Investigaţia solicitată de Ofgem împotriva marilor furnizori de energie din Marea Britanie va avea loc pentru că regulatorul pieţei nu mai reuşea să intervină în sensul reglementării activităţii respectivelor companii, a sugerat şi Richard Lloyd, director executiv la Which, asociaţie care protejează drepturile consumatorilor. De altfel, reprezentanţii „Big Six” au recunoscut tot mai des, în ultimul timp şi în cercuri private, că şi-au permis să facă „o grămadă de «mizerii»”, a mai susţinut acesta.

————————————–

 „De acum, consumatorii vor fi mai bine protejaţi. Vom restructura piaţa furnizării de energie printr-o reformă simplă, curată şi corectă. Iar investigaţia pe care o iniţiem acum va fi tot în interesul populaţiei, pe termen lung.”

Dermot Nolan, preşedintele executiv al Ofgem, instituţia guvernamentală care reglementează activitatea pe piaţa energetică din Marea Britanie

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!