Companiile de gaze, sancționate dacă nu răspund la reclamații

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 decembrie 2015

Operatorii din sectorul de distribuție și transport al gazelor naturale vor plăti despăgubiri, dacă nu răspund la reclamațiile și sesizările solicitanților, persoane fizice sau firme, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

În ședința din 26 noiembrie a Comitetului de Reglementare, „am hotărât să aprobăm standarde de performanță pentru activitatea de distribuție a gazelor naturale și de transport al gazelor naturale, astfel încât dacă nu se răspunde unui solicitant, la o sesizare, la o reclamație în termenul stabilit de către noi, asta însemnând 15 zile, 30 de zile sau 60 de zile, în funcție de solicitare, atunci operatorul de distribuție sau de transport este obligat să plătească o compensație în bani solicitantului”, a afirmat președintele ANRE.

„Aceste compensații variază în funcție de importanța solicitării, de la un nivel de 50 de lei cu o suprataxare pentru fiecare zi de întârziere până la câteva mii de lei în cazul operatorului de transport”, a adăugat el.

În România există în prezent 300.000 de reclamații în medie pe an din partea consumatorilor casnici privind sectorul gazelor naturale.

De asemenea, reprezentantul autorității spune că racordările la rețeaua de distribuție gaze naturale, atât pentru firme, cât și pentru persoanele fizice, vor dura până la 90 de zile.

 

Pregătiți de iarnă

Președintele ANRE estimează pentru acest an o scădere de 5% a consumului de gaze la nivel național și spune că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România nu a mai importat gaze timp de două luni.

Șeful ANRE a dat asigurări că România este pregătită pentru această iarnă.

„Este o situație bună și din punct de vedere al vremii. Din depozite s-a consumat foarte puțin. A trecut a doua lună din cele șase luni ale perioadei de iarnă, octombrie-noiembrie, în care ANRE nu a obligat furnizorii de gaze naturale să facă import, lucru care s-a întâmplat pentru prima oară în România în 20 de ani, lunile octombrie și noiembrie nu au fost niciodată fără o obligație de import. Pentru luna decembrie am stabilit un import de siguranță de 3% pentru consumatorii casnici, iar pentru cei industriali nu am stabilit nicio obligație de import”, a menționat Havrileț.

În 2014, România a înmagazinat 2,7 miliarde de metri cubi gaze naturale. Producția internă este asigurată de companiile Romgaz și OMV Petrom.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!