Complexul Energetic Hunedoara, în insolvență

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 ianuarie 2016

Tribunalul din Hunedoara a admis, la 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara și a numit ca administrator judiciar casa de insolvență GMC SPRL Craiova.

Ministerul Energiei propusese ca administrator judiciar să fie desemnată casa de insolvență Euro Insol SPRL, administrată de avocatul Remus Borza.

„Complexul Energetic Hunedoara a solicitat Euro Insol, însă potrivit Legii insolvenței, judecătorul a decis că firma de avocatură GMC SPRL Craiova va administra judiciar CEH provizoriu, până la prima adunare a creditorilor, care va avea loc într-un timp destul de scurt. Este prematur să mă pronunț asupra a ceea ce va face administratorul judiciar. Nu sunt însă de acord cu faptul că a trebuit să se ajungă aici, deși semnalele de alarmă sunt trase de doi ani de zile. Interesele politice au adus Complexul Energetic Hunedoara în această situație”, a declarat pentru Mediafax Petre Nica, președintele sindicatului „Muntele” și totodată președinte executiv al Federației Naționale Mine Energie.

 

Protest spontan

A doua zi, mai mulți mineri de la Lonea, Vulcan și Lupeni au protestat spontan, timp de aproximativ 30 de minute, înainte de a intra în schimbul al doilea, exprimându-și îngrijorarea față de intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara și față de păstrarea locurilor de muncă.

Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara a decis pe 28 decembrie să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvență, în încercarea de a evita falimentul. Compania are datorii de 1,2 miliarde de lei și popriri pe toate conturile.

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a vizitat la sfârșitul lunii decembrie CE Hunedoara, cerând conducerii companiei să își asume situația dezastruoasă în care se regăsește aceasta și să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment.

Complexul Hunedoara este cel mai scump producător de energie din România, cu un preț de producție al energiei electrice de peste 300 de lei/MWh, de două ori mai mare decât tariful mediu de vânzare de pe piață.

La CEH lucrează circa 6.300 de angajați la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Complexul, cu sediul la Petroșani, județul Hunedoara, deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!