Complici cu teroriștii columbieni

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 9 ianuarie 2015

handcuffed

Doi cetăţeni români şi un fost deputat italian, care făceau parte dintr-o grupare ce plănuia livrarea de armament către organizaţia teroristă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost arestaţi în decembrie în Muntenegru, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Procurorii DIICOT au participat, în cooperare cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, precum şi cu Serviciul Român de Informaţii, la o operaţiune de amploare, alături de autorităţile judiciare din SUA şi Muntenegru, în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupări formate din cetăţeni români şi străini care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că au fost arestaţi cetăţenii români Cristian Vintilă şi Flaviu Virgil Georgescu şi politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei. Gruparea din care aceştia făceau livra arme către FARC.

Ulterior, procurorul federal al districtului New York, Preet Bharara, a anunțat că cei doi cetăţeni români şi italianul arestaţi în Muntenegru, în timp ce încercau să vândă armament grupării teroriste FARC, au fost inculpaţi pentru terorism în Statele Unite.

„Vintilă, Romagnoli şi Georgescu încercau să vândă armament militar, de la pistoale până la lansatoare de rachete, unor persoane despre care credeau că sunt asociate cu o grupare teroristă”, a declarat procurorul într-un comunicat.

Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, începând din mai 2014, Vintilă este traficant de arme stabilit în România, Romagnoli este un traficant de arme stabilit în Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit în România.

În perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat în vederea vânzării unui arsenal de arme, inclusiv arme automate şi tunuri antiaeriene, ştiind că armele urmau să ajungă la FARC, care urma să le folosească împotriva Statelor Unite. În cursul unor întrevederi şi discuţii telefonice înregistrate, cei trei au convenit să vândă armele unui număr de trei surse care lucrează cu Agenţia americană antidrog (DEA) şi care au precizat că le achiziţionează pentru FARC.

Vintilă, Romagnoli şi Georgescu au convenit să le furnizeze armele surselor ştiind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetăţeni americani şi, în particular, pentru a doborî elicoptere şi avioane americane. Romagnoli s-a angajat, de asemenea, să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacţia să pară legitimă.

În timpul întrevederilor înregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar şi au discutat despre modalitatea de plată şi livrare a armelor. Vintilă le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale şi arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate şi lansatoare de rachete, precum şi o mostră de Certificat de utilizator.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!