Compromisuri la referendumul UE. Modificarea întrebării

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 7 septembrie 2015

uk_cameron_referendumul_ue

Anul viitor sau, cel târziu, până în toamna lui 2017, în Marea Britanie se va ţine referendumul cu privire la rămânerea sau ieşirea din UE. În urma unor critici ale euroscepticilor, guvernul Cameron a dat înapoi şi a reformulat întrebarea adresată electoratului la referendum. De asemenea, Cameron a anulat perioada de „interdicţii”, aşa numitul „purdah”.

Vechea întrebare ce avea să fie folosită pe buletinele de vot la referendum a fost criticată pentru faptul că oferă un avantaj unei tabere.

Întrebarea era: „Ar trebui ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene?”. Răspunsurile erau: „Da” şi „Nu”.

Conform Comisiei Electorale, formularea de mai sus oferă un avantaj taberei pro-UE. În urma presiunilor, guvernul a schimbat întrebarea şi variantele de răspuns.

Noua formulare este: „Ar trebui ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”, iar noile variante de răspuns sunt: „Să rămână membră a Uniunii Europene” şi „Să părăsească Uniunea Europeană”.

 

„Liniştea” de dinaintea votului, neagreată

Legea partidelor politice, alegerilor şi referendumurilor din 2000 prevede o perioadă de „interdicţii” („purdah”), de 28 de zile, înaintea oricărui referendum, în care miniştrii, Guvernul, departamentele şi autorităţile locale nu au voie să publice materiale legate de problema în discuţie.

Executivul a acceptat că este necesară impunerea unor limite activităţii ministerelor în legătură cu referendumul în perioada de dinaintea scrutinului, însă a precizat că are nevoie să fie în măsură să „comunice o poziţie în termeni sobri şi moderaţi”.

Premierul David Cameron, declarat pro-UE, a argumentat că suspendarea acestor prevederi era necesară, pentru a permite Guvernului să continue să se ocupe de probleme europene în perioada referendumului. Miniştrii au apreciat, de asemenea, că aceste prevederi i-ar împiedica să apere interesele naţionale la Bruxelles.

Totuşi, 27 de parlamentari eurosceptici au susţinut că suspendarea prevederilor legii pentru referendumul cu privire la apartenenţa Marii Britanii la UE ar permite folosirea „maşinăriei Guvernului” în favoarea taberei proeuropene.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!