MAE a sesizat CE cu privire la masura de suspendare, in UK, a unor imprumuturi pentru studentii romani

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Politică externă pe data 5 februarie 2014

students1

In continuarea demersurilor efectuate la nivel bilateral, Ministerul Afacerilor Externe a efectuat, astazi, 5 februarie 2014, un demers de sesizare a Comisiei Europene cu privire la modul in care a fost pusa in aplicare, in Marea Britanie, masura de suspendare a unei anumite categorii de imprumuturi acordate de guvernul britanic studentilor europeni inscrisi in unitati de invatamant superior din aceasta tara.

Astfel, in cadrul unei scrisori adresata comisarilor europeni pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding si celui pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, in calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificari cu privire la conformitatea acestei masuri cu acquis-ul comunitar.

Ministerul Afacerilor Externe urmareste in permanenta, atat in contextul discutiilor bilaterale, cat si la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completa si nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin Tratate, ale cetatenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa in scopul de a munci si de a studia in alte state membre. In acest sens, MAE urmareste cu atentie ca masurile luate in aceasta privinta de autoritatile din statele membre sa nu fie discriminatorii fata de cetatenii romani.

In demersul efectuat la Comisia Europeana, Ministerul Afacerilor Externe a avut in vedere si ingrijorarile exprimate de studenti romani inscrisi in institutii de invatamant superior din Marea Britanie care se considera discriminati in raport cu colegii lor, cetateni ai celorlalte state membre UE.

 

Context

Recent, autoritatile britanice au luat decizia de suspendare a imprumuturilor pentru intretinere (maintenance loans) pentru studentii din statele membre UE, in scopul verificarii legitimitatii acestor imprumuturi. Masura se aplica studentilor romani (si bulgari) care studiaza in toate formele de invatamant superior din Marea Britanie, atat colegii private cat si universitati de stat, precum si studentilor proveniti din restul SM UE care studiaza doar la colegii private.

Autor articol: Comunicat de presa MAE (Ministerul Afacerilor Externe)


Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!