Comunicatul Home Office privind Statutul Comunitarilor în UK

Articol publicat in sectiunea Acte, Diaspora, UK la zi pe data 16 iulie 2016

uk-brexit-not

Ministerul de Interne britanic a lansat un comunicat oficial pe portalul său, gov.uk, în care încearcă să dea asigurări europenilor din statele membre ale UE care trăiesc şi muncesc în UK că statutul lor legal în Marea Britanie rămâne neschimbat în urma referendumului şi că acest statut legal va fi „protejat corespunzător” şi după ieşirea Marii Britanii din UE. Mai jos, vă oferim traducerea integrală a comunicatului Home Office.

„Decizia de activare a Articolului 50 şi de lansare a procesului formal de ieşire din UE este o atribuţie a prim-ministrului. Marea Britanie rămâne un membru UE pe parcursul acestui proces şi până la finalizarea negocierilor conform Articolului 50.”

„Guvernul recunoaşte şi pune valoare pe contribuţia importantă a cetăţenilor comunitari şi necomunitari care trăiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie.”

 

„Am mai mult de cinci ani în Marea Britanie. Ce înseamnă pentru mine votul de ieşire din UE?”

 • „Cetăţenii din alte state membre UE care au locuit continuu şi legal în Marea Britanie în ultimii cel puţin cinci ani au un drept automat de rezidenţă permanentă. Aceasta înseamnă că ei au dreptul de a locui în Marea Britanie permanent, în conformitate cu legislaţia UE. Nu este necesară o înregistrare pentru obţinerea vreunui document care să confirme acest statut.”
 • „Cetăţenii din alte state membre UE care au locuit continuu şi legal în Marea Britanie în ultimii şase ani pot aplica pentru cetăţenia britanică, dacă doresc. (n.r. dar trebuie să întrunească condiţiile specifice unei astfel de aplicaţii)”

 

„Dar dacă am mai puţin de cinci ani în UK?”

 • „Cetăţenii din alte state membre UE vor continua să aibă drept de rezidenţă în conformitate cu legislaţia UE. Nu este necesar ca aceştia să aplice pentru vreun document ca să beneficieze de drepturile şi responsabilităţile care ţin de acordurile de liberă mişcare. Pentru cei care se decid totuşi să aplice pentru un certificat de înregistrare (n.r. registration certificate), nu au apărut schimbări în politica şi procedurile guvernamentale. Aplicaţiile vor continua să fie procesate ca de obicei.”
 • „Cetăţenii statelor din afara UE, membrii ai familiilor unor cetăţeni UE şi care nu au deja rezidenţă într-o altă ţară UE, vor continua să aplice pentru drept de şedere pentru reîntregirea familiei (n.r. family permit) dacă doresc să intre în Marea Britanie pe baza legislaţiei UE. Nu au apărut schimbări în politica şi procedurile guvernamentale şi aplicaţiile vor continua să fie procesate normal.”
 • „Membrii familiilor extinse a cetăţenilor UE vor continua să aplice pentru un certificat de înregistrare (n.r. registration certificate) (dacă sunt cetăţeni comunitari) sau pentru un card de rezidenţă (dacă nu sunt cetăţeni ai unui stat UE). Nu au apărut schimbări în politica şi procedurile guvernamentale şi aplicaţiile vor continua să fie procesate normal.”

 

„Are guvernul în plan să deporteze cetăţeni comunitari din UK?”

„Dreptul cetăţenilor comunitari de a trăi în Marea Britanie a rămas neschimbat şi prin urmare nu a apărut nici o modificare a circumstanţelor care pot provoca deportarea unei persoane din Marea Brianie.”

„Ca şi înainte de referendum, pot fi deportaţi din UK doar acei cetăţeni comunitari care se consideră că reprezintă o ameninţare autentică, curentă şi suficient de gravă pentru publicul britanic, dacă sunt rezidenţi în afara legii sau care abuzează de drepturile de liberă mişcare.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

2 pareri la “Comunicatul Home Office privind Statutul Comunitarilor în UK”

 1. SAMARITAN Spune:

  OAMENI BUNI MARE ATENTIE LA APLICATIILE PENTRU CETATENIA BRITANICA !!!!!!!!
  EU AM APLICAT IN SEPTEMBRIE, PLATIT 1236 POUNDS INTRUNIT TOATE CERINTELE, FARA COMPLICATII DE NICI UN FEL. AM APLICAT ,,STREIGHT FORWARD” FARA SOLICITOR SAU REPREZENTANT.
  SI SURPRIZA ; DUPA SUBMITEREA DATELOR BIOMETRICE COMUNICAREA SA INTRERUPT. DUPA 2 1/2 LUNI PRIMESC UN E-MAIL DE LA HOME OFFICE PRIN CARE MI SE CERE CONFIRMAREA ADRESEI MELE DEOARECE IN SISTEMUL LOR ESTE ALTCEVA. CONFIRM ACEEASI ADRESA SI MENTIONEZ CA NU AM SCHIMBAT DELOC DOMOCILIUL.
  LA SCURT TIMP MI SE ADUCE LA CUMOSTINTA REFUZUL PENTRU NESUBMITEREA DOCUMENTELOR LA ADRESA ERONATA A LOR ! AM FACUT ,,RECURSUL NR, FORMULAR” SI BINEINTELES S-A REFUZAT SI ACESTA.
  CONCLUZIA MEA;
  HOME OFFICE-UL ASTE O INSTITUTIE A SARLATANILOR.
  RECOMANDARI; NU APELATI LA ,,LOCAL NCS”

 2. VICTIM Spune:

  IN FELUL ACESTA SUNT DECIMATI FINANCIAR SUTE DE ROMANI SI NU NUMAI.
  FARA REGRET SAU TEAMA SUNT CEI MAI RAFINATI SI PERICULOSI SARLATANI, CE ISI PERMIT SA SE DISTREZE IN ACEST ODIOS MOD.

Spune-ti si tu parerea!