Concurenţa amendează 10 companii de gaze

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 2 octombrie 2015

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 920.000 de lei (peste 200.000 de euro) distribuitorul de gaze naturale Wirom Gas, controlat de grupul rus Gazprom, şi alţi nouă executanţi de lucrări în domeniul gazelor, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Cea mai mare amendă a fost aplicată Wirom Gas – peste 780.000 de lei, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei, citat de Mediafax.

Preţ fix

Autoritatea de concurenţă a constatat, în cadrul unei investigaţii, că din iniţiativa Wirom, companiile au participat la o înţelegere având ca obiect stabilirea unui preţ unic pentru instalaţiile standard de utilizare.

„Contractele dintre distribuitorul de gaze şi executanţii de lucrări conţineau clauze anticoncurenţiale prin care se stabilea un preţ fix pentru realizarea instalaţiilor de utilizare. În acest fel, beneficiarii lucrărilor, respectiv consumatorii, plăteau, nejustificat, un preţ mult mai mare, faţă de cel practicat înaintea înţelegerii”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Compania Wirom Gas, înfiinţată în 1994, este furnizor şi distribuitor de gaze naturale în partea de sud a României şi asigură alimentarea unor localităţi precum Turnu Măgurele, Alexandria, Olteniţa sau Giurgiu. Wirom Gas este o firmă mixtă între WIEE (51%) şi Distrigaz Sud (49%).

Grupul rus Gazprom a anunţat, la finele anului 2012, că preia de la BASF controlul integral al companiei WIEE, în cadrul unui schimb de acţiuni prin care grupul german a obţinut participaţii la două perimetre de exploatare de gaze naturale în Siberia. WIEE era deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!