Condamnată la închisoare pentru căsătorie aranjată

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie pe data 29 ianuarie 2015

Londra_Marcela Brotac

Românca Marcela Brotac, de 36 de ani, de etnie rromă, a fost găsită vinovată de înşelăciune privind o căsătorie aranjată cu un cetăţean indian de 23 de ani. Deşi sunt persoane de mai multe etnii implicate în acest grup infracţional, presa britanică ţine morţiş să scoată în evidenţă participarea româncei, chiar dacă un indian cetăţean de origine indiană este cel care a aranjat, pe bani, totul.

Tribunalul din Northampton a stabilit zilele trecute că Zaffar Abbas, un cetăţean britanic de origine indiană, a pus la cale în ultimele şase luni cel puţin cinci căsătorii aranjate. El găsea parteneri est-europeni pentru cetăţeni indieni care doreau să se stabilească în Marea Britanie. Abbas, de 45 de ani, din Walsall, a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare. El lucrase în trecut ca şi specialist pe imigraţii, astfel că plănuia căsătoriile în aşa fel încât să păcălească vigilenţa Home Office-ului.

 

Cum s-a destrămat totul

Dar lucrurile nu au mers ca pe roate. Românca Brotac s-a întâlnit cu viitorul ei soţ pentru prima oară chiar în faţa Stării Civile. Şi cu toate că Abbas pregătise un alai minim şi făceau fotografii, funcţionarii stării civile au băgat de seamă faptul că mirii nu puteau comunica unul cu altul – românca neştiind nici engleză, nici indiană – şi nici nu ar fi interesaţi unul de celălalt.

O situaţie similară avusese loc şi în celelalte patru cazuri de căsătorie aranjată. Abbas s-a trecut de fiecare dată ca martor, însă a avut grijă ca în registru să nu apară nici numele şi nici adresa lui; totuşi, aşa s-a stabilit legătura dintre cele cinci cazuri descoperite.

 

Românca, pedepsită

Pentru participare, Marcela Brotac a primit o pedeapsă de 18 luni de închisoare. Românca este atractivă pentru presa britanică, având în vedere că locuieşte pe James Turner Street din Birmingham, stradă devenită faimoasă după ce, în ianuarie 2014 canalul de televiziune britanic Channel 4 a rulat emisiunea Benefits Street, ce a avut ca subiect strada din Marea Britanie cu cel mai mare număr de asistaţi social.

Chiar şi aşa, avocatul româncei a arătat că, deşi a venit în UK în 2013, românca nu a cerut ajutor social, ci a muncit din greu pentru a-şi achita facturile. Avocatul a adăugat şi faptul că româncei îi va fi foarte greu în închisoare, datorită necunoaşterii limbii engleze şi a diferenţelor culturale.

 

Tratament egal, şi celorlalţi

Harjeet Singh, tânărul indian de 23 de ani cu care avea să se mărite românca, a primit şi el o pedeapsă de 16 luni de închisoare. El locuia în West Bromwich şi s-a văzut nevoit să apeleze la soluţia căsătoriei în condiţiile în care îi expira viza de student cu care venise în UK.

În total, au fost şapte persoane găsite vinovate în acest caz. Davinder Singh, un alt indian ce a obţinut cetăţenia slovacă prin căsătorie, a fost şi el un jucător-cheie. Pedeapsa lui a fost de doi ani şi cinci luni de închisoare. Singh, de 40 de ani, tot din Birmigham, şi-a căsătorit propria soţie, însărcinată cu el, cu un văr de-al său, indian. Judecătorul a găsit că Singh a acţionat într-un mod dezagreabil.

Tot 16 luni de detenţie la închisoare au primit şi Vladimir Gazi, de 40 de ani, din Slovacia, Ivars Mizans, de 34 de ani, din Letonia şi Gurpeet Kaur, de 25 de ani, din Pakistan. Abbas îi facilitase o căsătorie cu un cetăţean european lui Kaur, pentru că aceasta nu dorea în nici un chip să se întoarcă în Pakistan. Ea a declarat la tribunal că se teme pentru viaţa ei, fiind convinsă că acolo va fi omorâtă de tatăl ei pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu un consătean.

Zaffar Abbas cerea 12.000 de lire sterline pentru aranjarea unei căsătorii, bani pe care îi împărţea şi cu cetăţeanul european care accepta aranjamentul.

Home Office-ul a intervenit în 2014 în nu mai puţin de 2.400 de căsătorii suspicioase din UK, în creştere cu 85% faţă de anul precedent. Pentru a combate acest fenomen, noua legislaţie a mărit perioada de urmărire a căsătoriilor şi a parteneriatelor civile.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

3 pareri la “Condamnată la închisoare pentru căsătorie aranjată”

  1. elena Spune:

    Ma aflu antr o situatie asemanatoare.m am casatorit cu un cetatean arab an urma cu 2 ani am applicat pt rezidenta pt sotul meu iar acum maine avem judecata .ce credeti ca se poate antampla .locuim ampreuna de 2 ani jumate nu ne am casatorit pt bani

  2. veronica Spune:

    Arabi sint omeni rai pachistani

  3. heaven Spune:

    Stie cineva unde pot reclama o persoana care face aranjamente pentru casatorii de a obtine dreptri? e urgent va rog

Spune-ti si tu parerea!