Condiţii mai severe pentru mortgage

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Locuinţe, UK la zi pe data 7 iulie 2014

uk_mortgage

Cumpărarea unei locuinţe prin credit ipotecar (mortgage) în Marea Britanie va fi din ce în ce mai dificilă, au informat ziarele care apar la Londra, citându-l pe Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei. Acesta a anunţat, în 26 iunie, limitarea valorii împrumuturilor în funcţie de veniturile solicitanţilor de mortgage şi înăsprirea condiţiilor de acordare a acestor credite. Noile măsuri anunţate nu vor avea, însă, aplicabilitate imediată, a dat asigurări oficialul băncii naţionale a Marii Britanii.

 

Limitări şi reguli mai aspre

Capacitatea băncilor de a acorda mortgage va fi limitată, pentru a preveni o eventuală nouă criză a pieţei imobiliare britanice, au decis recent reprezentanţii Comitetului de Politici Financiare (Financial Policy Committee – FPC) din cadrul Băncii Angliei. Astfel, începând din luna octombrie, doar 15% din numărul total al creditelor ipotecare destinate celor care vor să îşi cumpere o casă vor putea să aibă o valoare mai mare de peste 4,5 ori decât venitul anual al solicitanţilor.

Această recomandare nu se va aplica şi împrumuturilor acordate prin programul „Help to Buy”, prin care cei care vor să îşi cumpere o locuinţă pot beneficia de mortgage în condiţiile plăţii unui avans de doar 5% din valoarea imobilului. Creditele ipotecare acordate în aceste condiţii nu vor putea fi de peste 4,5 mai mari decât venitul anual al persoanei care se împrumută, a mai stabilit FPC.

Cei de la Banca Angliei au introdus, de asemenea, reguli mai severe pentru verificarea capacităţii de rambursare a creditelor de către persoanele care solicită un mortgage. În consecinţă, reprezentanţii băncilor vor trebui să se asigure că aceştia îşi vor putea plăti ratele, chiar şi atunci când dobânda ar creşte cu trei puncte procentuale.

 

Efect „întârziat”

Ultimele decizii anunţate de oficialii Băncii Angliei nu vor avea efecte imediate asupra pieţei de profil şi, în prima fază, nu vor limita nimănui accesul la un credit ipotecar, a insistat guvernatorul instituţiei, canadianul Mark Carney. Primele consecinţe ale măsurilor luate îşi vor face simţită prezenţa, probabil, peste aproximativ un an, a apreciat acesta.

„Procentul de 15% din numărul total de credite ipotecare acordate de o bancă, referitor la limitarea valorică a împrumuturilor, va deveni important doar în momentul în care preţul locuinţelor va ajunge să crească peste aşteptări sau dacă nivelul salariilor populaţiei ar scădea surprinzător de mult”, a explicat Carney.

Intervenţia Băncii Angliei este menită să acţioneze gradual, pentru a preveni riscurile care pot apărea pe piaţa împrumuturilor ipotecare, a mai atras atenţia guvernatorul băncii naţionale britanice. El a recunoscut însă, că, în acest moment, nu există riscuri majore care să ameninţe stabilitatea economiei naţionale a Regatului Unit.

 

Londra: condiţii speciale

Măsurile anunţate de Banca Angliei pentru prevenirea unei eventuale crize pe piaţa creditelor ipotecare se bucură de susţinerea reprezentanţilor celor mai importante bănci din Marea Britanie. Ele vor avea efect, mai ales, asupra pieţei imobiliare din Londra, cred aceştia.

„Aproximativ 9% din mortgage-urile acordate în ultima perioadă au avut o valoare care depăşea de peste 4,5 ori veniturile anuale ale celor care au beneficiat de acestea. Situaţia este, însă, complet diferită în capitala Marii Britanii, unde acest raport a fost de 19%. De fapt, deciziile Băncii Angliei au fost luate prioritar pentru a ţine sub control evoluţiile specifice care au loc pe piaţa imobiliară din metropola de pe Tamisa”, a subliniat Paul Smee, director general al Consiliului Furnizorilor de Credite Ipotecare din Marea Britanie (Council of Mortgage Lenders).

Preţul mediu al unei locuinţe din Regatul Unit, excluzând zona Londrei şi sud-estul Angliei, era mai mare cu doar 6,3% în luna aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele comunicate de Oficiul Naţional de Statistică. Diferenţa a fost, însă, de peste 19% în capitala Regatului Unit, conform aceleiaşi surse.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!