Condiţii noi în programul Rabla 2014

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 aprilie 2014

rabla

În cadrul programului Rabla 2014, care a suferit mai multe modificări, distribuţia celor 20.000 de tichete valorice, fiecare cu valoarea de 6.500 de lei, se va face electronic. De asemenea, tichetele nu vor mai fi distribuite pe judeţe, aşa cum a fost până acum, ci în funcţie de cerere, urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealeri auto validaţi, pe măsură ce se depun cererile, informează Promotor.ro.

În urma dezbaterii publice pe subiectul modificărilor aduse programului Rabla 2014, s-a hotărât ca toate tichetele să fie la dispoziţia oricărui dealer, în funcţie de numărul de solicitări primite. Astfel, se elimină distribuţia prin etape şi, speră autorităţile, specula de tichete.

Dintre cele 20.000 de tichete disponibile, 17.000 vor fi alocate persoanelor fizice, iar 3.000 vor fi rezervate pentru persoanele juridice şi instituţiile publice. Pe lângă prima de casare, se poate acorda câte un eco-bonus în valoare de 500 de lei, dar nu mai mult de două cumulate, dacă maşina nou cumpărată respectă norma de poluare Euro 6, dacă emisiile de dioxid de carbon sunt mai mici de 100 g/km sau dacă maşina are un sistem de propulsie hibrid.

Sesiunea de înscriere în vederea validării producătorilor auto s-a derulat în perioada 24-31 martie 2014. După încheierea procesului de aprobare a producătorilor şi dealerilor, doritorii vor putea să se înscrie la orice dealer validat şi îşi vor putea casa vechea maşină la orice colector autorizat. Pentru radierea maşinii, însă, solicitanţii trebuie să meargă la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din judeţul unde e înmatriculată maşină. 

Maşinile de după decembrie 2006, excluse

Potrivit ministrului mediului, cei care vor să-şi caseze maşina veche, dar nu vor să-şi cumpere una nouă, pot să cedeze dreptul de folosire a primei de casare unei alte persoane, cu care trebuie să meargă la dealer, fiindcă tichetul electronic va fi eliberat pe numele celui care va cumpăra autoturismul. Potrivit ghidului de finanţare, maşinile uzate care au fost înmatriculate pentru prima dată în România după data de 31 decembrie 2006 sunt excluse din programul Rabla 2014, cu excepţia celor aflate în proprietatea unei unităţi administrativ-teritoriale sau a unei instituţii publice.

Pentru persoanele fizice, condiţiile de acordare a primei de casare sunt următoarele: să aibă domiciliul sau reşedinţa în România, să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local, să fie înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou (obţinând nota de înscriere), să predea autovehiculul uzat unui colector autorizat şi să obţină certificatul de distrugere, să radieze vehiculul uzat din evidenţa circulaţiei şi să obţină certificatul de radiere, să prezinte producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii şi să cumpere un autovehicul nou.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!