Confederația Industriașilor Britanici: „Fără migranții UE, economia ar stagna”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 31 octombrie 2014

Migrația cetățenilor UE este esențială pentru prosperitatea economică a Regatului Unit, demonstrează John Cridland, director general al Confederației Industriașilor Britanici (CBI), într-un articol de opinie scris de el și publicat în cotidianul The Telegraph la 25 octombrie.

Acesta contrazice cu date și cifre cele mai importante șapte prejudecăți vehiculate în mass-media britanică cu privire la imigranții din UE stabiliți în regat:

  1. Cei mai mulți imigranți din Marea Britanie provin din țările est-europene – FALS. Poate că numărul est-europenilor din regat era mare în urmă cu 10 ani, dar acum datele publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) arată că numeroși cetățeni europeni migrează în Marea Britanie din țări ca Germania, Franța sau Italia.
  2. Migranții UE sunt slab calificați – FALS. Mulți dintre ei au studii superioare și ajung să lucreze în domenii ale ingineriei sau în IT;
  3. Șomajul este în creștere din cauza imigranților – FALS. Marea Britanie stă excelent la acest capitol; s-au creat numeroase locuri de muncă, iar rata angajărilor a crescut cu 73%, fiind printre cele mai ridicate în comparație cu celelalte state europene.
  4. Imigrația duce la micșorarea salariilor – FALS. Există un studiu al organizației independente Migration Advisory Committee care arată că nivelul veniturilor populației este foarte puțin influențat de prezența imigranților.
  5. Imigranții nu muncesc și preferă să trăiască de pe urma beneficiilor sociale – FALS. Datele ONS arată că două treimi dintre cei care au sosit în Marea Britanie din UE au venit aici pentru a munci. Iar o cincime dintre ei se află în regat pentru a studia.
  6. Imigranții abuzează de sistemul de beneficii sociale din Marea Britanie – FALS. Sistemul de securitate socială nu este impus prin normele UE. Deci, nimeni nu ne oprește să luăm măsuri astfel încât cei care nu contribuie suficient la bugetul național britanic să nu aibă acces la beneficii sociale în această țară.
  7. Cetățenii britanici au de pierdut de pe urma imigrației din interiorul UE – FALS. Avem nevoie doar ca guvernanții noștri să ia măsurile necesare pentru ca localnicii să obțină calificări profesionale. Sunt necesare programe de ucenicie și de calificare la locul de muncă, dar și programe de calificare introduse în școli și colegii.

„Imigranții sunt cei care au pus în mișcare rotițele care au dus la revigorarea economiei britanice. S-au creat locuri de muncă și s-a generat creștere economică. Fără libertatea de mișcare acordată cetățenilor UE, creșterea economică actuală nu ar fi fost posibilă. Spitalele și centrele de bătrâni, șantierele noastre nu ar fi funcționat fără forța de muncă a imigranților”, a concluziona John Cridland, director general al CBI.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!