Conferinta studentilor romani din UK, o noua editie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 28 octombrie 2013

Londra_Conferinta_Studentilor_2013_Diploma_Ambasadorului

„Impreuna putem schimba imaginea Romaniei!”, a fost indemnul transmis de Anne Marie Martin, director general al Consiliului Camerelor Britanice de Comert din Europa, in fata celor peste 100 de tineri prezenti la a sasea editie a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie, care a avut loc la Londra, pe 19 octombrie 2013.

„Am sentimentul ca a venit momentul sa facem ceva pozitiv. Vorbim de ani de zile despre imaginea negativa de care au parte romanii in mass-media britanica, dar cred ca acum trebuie sa actionam pragmatic pentru a arata tuturor cat de minunati pot fi acestia”, a intarit ulterior britanica de origine romana, raspunzand unor intrebari adresate de studentii prezenti la eveniment.

Cea de-a sasea editie a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie a avut loc la 19 octombrie, in spatiile de protocol ale Ambasadei Romaniei la Londra, in Belgrave Square. Tema conferintei din acest an a fost „2014 – Valori romanesti in Regatul Unit”. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Societatea Studentilor Romani de la Universitatea din York si s-a desfasurat sub patronajul Ambasadei Romaniei la Londra, al Camerei de Comert Britanica-Romana si al Fundatiei Ratiu.

„Am creat impreuna aceasta conferinta acum 6 ani. De atunci, am incurajat si am fost martor al constituirii multor asociatii studentesti romanesti in toata Marea Britanie”, a spus dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra, in cuvantul sau de deschidere adresat participantilor la Conferinta.

„Pe langa faptul ca suntem romani, suntem europeni. Intr-o Uniune Europeana competitiva, trebuie sa ne definim mai bine profilul si sa ne maximizam potentialul. Da, poate ca nu am fost privilegiati in ultimii ani – am intampinat restrictii pe piata muncii, care nu au fost impuse altora, ne-am alaturat Uniunii in ajunul crizei economice, am fost martorii unor transformari uriase in functionarea institutiilor europene simultan cu transformari majore in cadrul societatii romanesti si am devenit chiar tinte ale xenofobilor. Dar ceea ce are cel mai bun Romania este potentialul sau uman si nu avem dreptul sa ne plangem de mila. Sunteti una dintre legaturile puternice care unesc Romania de Marea Britanie si trebuie sa fiti constienti de acest lucru”, a mai sustinut diplomatul.

 

Din nou despre imaginea Romaniei…

Perceptia negativa a Romaniei si romanilor in Regatul Unit se datoreaza exclusiv unor imagini stereotip promovate excesiv in mass-media din aceasta tara, a sugerat Anne Marie Martin in fata studentilor, intr-o prezentare cu titlul „Minciuni, minciuni blestemate si statistici” (Lies, Damn Lies and Statistics). Directorul general al Consiliului Camerelor Britanice de Comert din Europa si-a sustinut afirmatiile cu proiectia unor imagini in care apareau alternativ cersetori, infractori si respectiv oameni surprinsi in ipostaze pozitive. Ea a demonstrat cat de usor poate fi falsificata realitatea prezentand Marea Britanie prin prisma cunoscutelor sale atractii turistice alternativ cu indivizi beti, cazuti pe strazile Londrei. Anne Marie Martin a vorbit in fata audientei despre modul in care se formeaza perceptia publica cu privire la o comunitate, exemplificand prin seturi de stereotipuri care accentueaza, in cazul Romaniei, cu precadere aspectele negative, desi acestea sunt periferice. Aceasta a subliniat ca este necesara valorificarea calitatilor romanilor si structurarea unei strategii care sa genereze pozitionarea echivalenta a Romaniei ca tara europeana si sa-si propuna o functionare cat mai buna a parteneriatului cu Marea Britanie.

 

Invitati si vorbitori

Anne Marie Martin, directorul general al Consiliului Camerelor Britanice de Comert din Europa, a fost doar unul dintre cei care s-au adresat tinerilor in cadrul lucrarilor Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie. Sectiunea plenara a evenimentului i-a mai avut ca invitati pe Cristian David, ministrul delegat pentru diaspora din cadrul Ministerului roman al Afacerilor Externe, si pe Bill Rammell, rector al Universitatii Bedfordshire. Au urmat trei sectiuni tematice in care au luat cuvantul urmatorii vorbitori: Ray Breden, presedinte executiv al Camerei de Comert Britanico-Romane, dr. Ruxandra Trandafoiu, lector la Universitatea Edge Hill, dr. Nigel Townson, director al British Council Romania, Preasfintitul Episcop Ignatie Muresanu, Nicolae Ratiu, presedintele Ratiu Family Foundation, Ioana Negru, lector la Universitatea Anglia Ruskin, Karin Diaconu, lector la Universitatea Birmingham, Arina Cocoru, doctorand la Universitatea York, Andreea Novanc, reprezentanta Global Romanian Society of Young Professionals, Ella O’Neil, vicepresedinte al Ligii Studentilor Romani in Strainatate, si Daniel Stevens, presedintele National Union of Students in the UK.

 

Diploma Ambasadorului

A sasea editie a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie s-a incheiat cu decernarea Diplomei Ambasadorului. Introdusa in 2009, la cea de-a doua editie a conferintei, Diploma Ambasadorului si placheta aferenta recompenseaza in fiecare an un numar de 4-6 membrii ai comunitatii romanesti care s-au remarcat prin rezultate profesionale de exceptie in plan academic sau prin contributia adusa la promovarea imaginii Romaniei in UK si sprijinul acordat comunitatii romanesti.

In acest an au fost acordate cinci astfel de diplome:

  1. Laura Chilintan, la sectiunea Studenti, pentru actiuni de voluntariat in sprijinul comunitatii romanesti;
  2. Natalia Oana Kelly, la sectiunea Comunitatea romaneasca, pentru sprijinul acordat romanilor din Yorkshire;
  3. Dr. Ruxandra Trandafoiu, la sectiunea Cercetare, pentru promovarea studiilor despre comunitatea romaneasca in mediul academic;
  4. Dr. Vlad Schlezak, la sectiunea Imaginea Romaniei, pentru promovarea Romaniei prin arta si medicina;
  5. Arina Cocoru, la sectiunea Start in cariera, pentru rezultatele deosebite obtinute in anii de studiu si un inceput promitator de cariera.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!