Conflictul din Ucraina ajunge la Odessa?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 2 octombrie 2014

O explozie a avut loc luni la Odessa, unde a avariat o cale ferată. Coincidență sau nu, un deputat rus a anunțat, recent, că următoarea țintă a Rusiei în Ucraina va fi Odessa, scrie ziare.com.

Atacatori necunoscuți au aruncat în aer calea ferată din apropierea orașului Odessa, a anunțat Unian. Un reprezentant al Ministerului ucrainean de Interne a arătat că explozia petrecută în zorii zilei a avut loc în districtul Suvorov. Nu se știe ce scop au avut atacatorii, însă dacă voiau să boicoteze transportul feroviar, actul lor și-a greșit ținta, întrucât au distrus o cale ferată de rezervă.

Anterior, un deputat rus a dezvăluit că Rusia va încerca să destabilizeze Odessa, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a stârnit violențele separatiste din regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk.

Serviciile speciale ale Rusiei pregătesc deja o serie de provocări în Odessa, susține deputatul rus Ilia Ponomarev, singurul parlamentar care a votat împotriva anexării Crimeii. Ponomarev spune că următoarea țintă a președintelui Vladimir Putin este „formarea unui coridor militar de la granița rusă la Odessa”. Mai mult, în acest sens, un contingent de trupe ruse a fost detașat în Transnistria. În mai, la Odessa au avut loc violențe și au existat atunci temeri că mișcarea separatistă s-a extins și aici și că Rusia își va extinde influența până în Transnistria.

Cine sunt pro-rușii care nu vor pacea

Autoritățile ucrainene se plâng că grupuri de insurgenți pro-ruși care nu ascultă de liderii rebeli de la centru au continuat atacurile asupra forțelor guvernamentale, subminând acordul de pace care a fost în general respectat de când a fost semnat la începutul acestei luni, mai scrie sursa citată.

Două unități autonome ale rebelilor, „Zaria” și „Don”, au atacat cu tiruri de artilerie armata ucraineană lângă Sceastia, un oraș aflat la 15 kilometri nord de Lugansk, a declarat guvernatorul Henadi Moscal, scrie Bloomberg. Trupele ucrainene au respins un atac duminică pe aeroportul din Donețk, potrivit lui Andrii Lisenko, purtător de cuvânt al armatei.

„În ciuda acordului de încetare a focului de la Minsk, teroriștii continuă să tragă asupra pozițiilor ucrainene și zonelor rezidențiale. Sunt câteva grupuri care nu răspund în fața niciunei autorități, acționează cum vor ele și acestea sunt cele care trag asupra pozițiilor noastre”, a mai spus Lisenko.

Conflictul din Ucraina a determinat moartea a peste 3.500 de oameni și cel puțin 615 persoane au fugit din regiunile afectate de război. Potrivit lui Lisenko, militanții pro-ruși au devenit foarte activi lângă Mariupol, oraș aflat între partea continentală a Rusiei și peninsula Crimeea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!