Congresul PNL, între Antonescu și Iohannis

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 iulie 2014

Vasile Blaga si Klaus IohannisDelegații liberali din toată țara s-au reunit sâmbăta trecută, în a doua zi de congres, pentru a-și alege noua conducere. Dacă votul pentru desemnarea lui Klaus Iohannis ca președinte a fost cu final așteptat, acesta câștigând în fața lui Ioan Ghișe cu o majoritate covârșitoare, au existat și momente interesante.

Primul anunț făcut de noul șef al liberalilor a fost unul care a ridicat sala în picioare. Iohannis le-a spus celor prezenți, înainte de votul pe fuziunea cu PDL, că democrat-liberalii au fost de acord ca noua formațiune ce va rezulta din această alianță să se numească PNL. Evident, după acest anunț, fuziunea a primit un vot pozitiv, doar 6 liberali împotrivindu-se în continuare.

Reacția liderilor PDL nu a întârziat să apară. În vreme ce prezidențiabilul democrat-liberalilor, Cătălin Predoiu, a aflat de la televizor despre această măsură, alte voci din partid au arătat că nu s-a discutat deloc despre această măsură, fuziunea între PDL și PNL fiind pusă acum sub semnul întrebării.

Un alt moment ce i-a animat pe delegații liberali prezenți la Congres a fost cel legat de nominalizarea candidatului la prezidențiale, în cursă înscriindu-se atât Klaus Iohannis, cât și Crin Antonescu. Schimbarea de situație a avut loc după ce Iohannis s-a răzgândit și a retras rezoluția, anunțând că această decizie va fi luată cu o altă ocazie, mai scrie Ziare.com.

Blaga îl contrazice pe Iohannis

Vasile Blaga, președintele PDL, a reacționat, luni, la anunțul făcut de Klaus Iohannis conform căruia numele pe care îl va purta partidul rezultat din fuziunea PDL cu PNL va fi „PNL”, spunând că nu a dat nimănui mandat să facă vreun anunț și că decizia democrat-liberalilor va fi luată la Convenția Națională. Declarațiile au fost făcute la scurt timp după ce, luni dimineață, subiectul a fost dezbătut în ședința conducerii PDL.

„Am discutat pe larg relația cu PNL și în unanimitate Biroul Permanent Național a hotărât, și e mai decis ca oricând, să continue procesul de realizare a marelui partid de centru-dreapta”, a subliniat Vasile Blaga, reproșându-le colegilor săi de partid care au avut reacții publice înainte de a-l contacta. „Pe mine mă găsește la telefon oricine, oricând”, a spus Blaga, adăugând că și Klaus Iohannis a exprimat, luni, un punct de vedere „foarte clar”, precizând că a fost doar opinia sa personală. „Eu nu puteam oferi niciun mandat nimănui (…) Nu o să stăm în nume, dacă tot restul problemelor sunt rezolvate, sunt convins că o să ajungem la înțelegere”, a mai subliniat liderul PDL.

Chițoiu își dă demisia din PNL

Deputatul Daniel Chițoiu și-a anunțat luni demisia din PNL, acuzând „trădarea electoratului liberal și a membrilor” partidului la congresul desfășurat sâmbătă. Daniel Chițoiu a afirmat că nu poate rămâne indiferent la politica de păcălire a membrilor PNL de către conducere prin tot felul de decizii impuse și aranjate, se arată într-un comunicat remis Ziare.com.

„Congresul PNL a reprezentat consfințirea trădării electoratului liberal și a membrilor care au crezut până în ultima clipă că partidul nu se va dezice de istoria sa și de valorile liberalismului, pe care le-a reprezentat în România de-a lungul a 139 de ani. Este un moment trist pentru mine, un moment în care trebuie să mă despart de partidul din care am făcut parte atâția ani de zile și alături de care am înregistrat succese, dar și eșecuri”, susține fostul ministru al finanțelor și al economiei în guvernele Ponta. „Partidul nu mai există, din cauza deciziilor luate de conducerea mânată de interese personale.”

Acesta spune că se desparte „cu un gust amar și cu tristețe de partidul” în care a crezut și în care s-a înscris, deoarece în el se regăsea ca liberal.

„Astăzi, însă, acel partid nu mai există din cauza deciziilor luate în ultimul timp de o conducere mânată de interese personale. Observ cum un partid cu tradiția PNL se dezice de propria istorie politică, de partenerii europeni, dar cel mai important, se dezice de liberalism”, a declarat Daniel Chițoiu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!