Conservatorii: sub 100.000 de imigranţi anual

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 6 martie 2015

Partidul Conservator are de gând să-şi reînnoiască promisiunea de a reduce imigraţia netă undeva la mai puţin de 100.000 de persoane pe an, dacă vor fi realeşi. Aceeaşi promisiune fusese făcută şi la alegerile anterioare, însă nu a putut fi ţinută – nivelul actual al acestei cifre se situează la triplul acelei sume.

Imigraţia este un subiect foarte aprins în preajma alegerilor, iar conservatorii se simt un pic presaţi de popularitatea ridicată a UKIP, care îşi doreşte o limitare drastică a imigraţiei în Marea Britanie.

Conservatorii, în strânsă bătălie la aceste alegeri cu Partidul Laburist, sunt în defensivă pe acest subiect, în condiţiile în care promisiunea lui David Cameron din 2010, de a reduce imigraţia netă anuală în Marea Britanie la doar câteva zeci de mii de persoane, nu a putut fi ţinută.

Cifrele oficiale arată că imigraţia netă de anul trecut se situează undeva la 298.000 de persoane, ceea ce reprezintă o creştere de 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi este chiar mai mare faţă de cifra existentă la momentul intrării conservatorilor la guvernare, în 2010.

Theresa May, ministrul de interne britanic şi potenţial lider viitor al conservatorilor, s-a declarat încrezătoare că, în următorul mandat, promisiunea s-ar putea ţine. A mai spus: „Pe lângă discuţiile pe acest subiect, este important să avem şi rezultate. Oamenii trebuie să ştie că un guvern conservator viitor va continua să-şi exercite puterea asupra sistemului, pentru a controla numărul nou-veniţilor.”

Una dintre măsurile la care se gândeşte May ar fi depozitul la vamă, situaţie în care imigrantului i se cere o sumă de bani pentru a intra în Marea Britanie, care ar fi dată înapoi la ieşire din Marea Britanie, atât timp cât nu au fost accesate serviciile publice sau ajutorul social.

Patrick O’Flynn, purtător de cuvânt pe probleme economice al UKIP şi parlamentar european, a avut următorul comentariu făcut pe contul său de Twitter: „Mulţumim foarte mult, Theresa May, pentru reînnoirea acestei promisiuni, făcută numai pentru a fi încălcată din nou, dacă veţi fi realeşi. Vă suntem foarte recunoscători.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!