Conservatorii. Uite imigraţia, nu e imigraţia

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 ianuarie 2015

David Cameron6

Partidul Conservator a surprins, netrecând imigraţia în topul şase al chestiunilor celor mai importante din platforma lor electorală.

De asemenea, a fost omisă şi sănătatea, deşi sondajele arată că imigraţia şi sănătatea sunt considerate de britanici ca fiind prioritare. Cele şase chestiuni cu care conservatorii au ieşit la rampă sunt tăierea deficitului bugetar, locurile de muncă, fiscalitatea, educaţia, locuinţele şi pensionarea.

În apărare, David Cameron a spus că problema imigraţiei nu este dată deoparte, ci că va fi atacată în cadrul pachetului propus de conservatori pe economie şi locuri de muncă. În noiembrie anul trecut, primul ministru britanic declara că, dacă va fi reales, imigranţii vor trebui să muncească patru ani de zile (creştere de la trei luni) înainte de a putea să ceară orice tip de ajutor social.

Cameron notează că imigraţia este o chestiune aparte, de mare interes pentru britanici şi că va fi tratată cu ocazia unui discurs pe tematica „Marea Britanie ar trebui să facă atât cât îşi permite”.

A mai declarat că guvernul conservator a avut curajul să ia măsuri din cele mai radicale pentru a bloca sau a reduce accesul imigranţilor la ajutorul social. Imigraţia este un domeniu în care David Cameron ar vrea să continue reforma şi pe marginea căruia să renegocieze cu Uniunea Europeană, dacă este, bineînţeles, şi reales.

Reacţia Migration Watch UK nu a întârziat să apară, prin declaraţia lui Lord Green of Deddington: „În ultimele şase luni, opinia publică şi-a sporit interesul pentru chestiunea imigraţiei, devenind, alături de problema economică, subiectul cel mai arzător. Este absolut fabulos faptul că Partidul Conservator nu a inclus această chestiune în primele şase teme cu care vor să intre în campania electorală.”

Partidul Conservator promisese că va reduce imigraţia netă la câteva zeci de mii de persoane pe an, însă ultimele date situează această cifră la 260.000 de persoane. Mai mult, este destul de clar că orice restricţie care ar ataca principiul de liberă mişcare în cadrul Uniunii Europene va fi blocat de cancelarul german Angela Merkel şi de alţii.

 

Cameron: Reforma beneficiilor pentru lucrătorii din UE”

PENTRU MUNCITORII DIN UE:

  • fără drepturi de ajutor social până la împlinirea a patru ani de muncă în UK;
  • fără case sociale timp de 4 ani;
  • fără child benefit sau tax credits plătite pentru copiii care trăiesc în afara Marii Britanii.

PENTRU ŞOMERII SOSIŢI DIN UE:

  • nici un sprijin din partea contribuabilului britanic;
  • deportare în cazul în care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă timp de şase luni.

ALTE MĂSURI:

  • impunerea de restricţii pentru imigranţii UE care doresc să aducă în UK membri ai familiei din afara UE;
  • interdicţii pe perioade mai lungi pentru oamenii străzii, cerşetorii şi infractorii care doresc să se întoarcă în UK;
  • reguli mai aspre la deportarea infractorilor străini;
  • refuzarea de a permite altor ţări să adere la UE fără a se impune controale în privinţa liberei mişcări pe piaţa muncii comune, înainte ca economiile lor să ajungă la nivelul celei britanice.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!