Consilierii traseiști, la un pas de a-și pierde mandatul

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 noiembrie 2015

vot_senatComisa juridică a Senatului a votat, marți, trei amendamente la legea de respingere a celebrei ordonanțe a traseismului, prin care aleșii locali s-au putut muta de la un partid la altul fără să-și piardă mandatele. Este vorba despre Ordonanța de Urgență 55/2014, care de altfel a fost declarată neconstituțională de către CCR. Practic, cele trei amendamente pun în aplicare decizia Curții. Astfel, noile modificări – care aparțin PNL – prevăd că primarii și șefii de consilii județene revin la partidele din care au plecat, iar consilierii locali și județeni care au schimbat tabăra își pierd mandatele, potrivit Stiripesurse.ro. Raportul Comisiei juridice va fi votat în plenul Senatului, care este for decizional în acest caz.

Concret, primul amendament spune că „toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opțiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) (…) se înlătură în integralitate”. Totodată, al doilea amendament prevede ca „în cel mult 7 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile județene și locale se vor întâlni într-o ședință extraordinară pentru a lua act, prin hotărâre adoptată prin vot deschis, de încetarea mandatelor consilierilor județeni și locali care a optat pentru apartenența la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales”. În final, al treilea amendament arată că „primarul și președintele Consiliului Județean redobândesc calitatea de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales”.

Ședința în care au fost votate amendamentele a fost cu scântei. După ce liberalii au cerut introducerea pe ordinea de zi a legii privind respingerea ordonanței 55, social-democrații s-au scandalizat și au părăsit sala.

Un raport realizat de Expert Forum arată că peste 5.000 de aleși locali au profitat de ordonanța traseismului și au trecut la alt partid, dintre care circa 550 de primari. Cei mai mulți s-au îndreptat către PSD, respectiv 79%.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!