Consiliul Fiscal respinge schimbarea Codului Fiscal

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 aprilie 2015

Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de modificare a Codului Fiscal și a avertizat că reducerile de taxe vizate ar duce la deviaţii de proporţii de la ţintele bugetare pe termen mediu, cu deficite efective de peste 3% până în 2019, când deficitul structural va ajunge aproape de nivelul din 2010.

Asemenea evoluţii sunt în flagrantă contradicţie cu principiile şi regulile fiscale instituite de Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare, precum şi cu tratatele de guvernanţă fiscală la nivel european semnate și de România, se arată în opinia Consiliului asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal, potrivit Mediafax.

Şi Fondul Monetar Internaţional consideră că România nu are spaţiu să reducă taxele până nu îmbunătăţeşte colectarea lor şi administrarea veniturilor, remarcând reducerea dezechilibrelor, dar şi încetinirea reformelor pe fondul incertitudinilor politice.

Proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală au fost aprobate, săptămâna trecută, de Guvern.

Consiliul Fiscal a acordat mereu avize negative actualului guvern, deoarece a fost înfiinţat în 2010 de preşedintele şi premierul de atunci, Traian Băsescu şi Emil Boc, şi gândeşte economia în parametrii construiţi de aceştia, a afirmat, în replică, liderul PSD, premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

La remarca presei că şi Fondul Monetar Internaţional a transmis consideraţii negative la adresa noului Cod Fiscal, premierul a răspuns că România este condusă de Guvern, iar el, ca prim-ministru, îşi asumă responsabilităţi. „Discutăm şi cu FMI, cu toată lumea, dar, dacă vreţi, atunci îi chem pe cei de la FMI şi vă conduc ei. Aşa a zis FMI şi cu CAS, să nu reducem, dar a fost bine, şi cu TVA la pâine”, a afirmat Ponta.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!