Construcţia unei cariere de succes

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 19 mai 2014

La cei 25 de ani, Ana Maria Spulber poate spune că şi-a început construcţia unui cariere de succes în arhitectură. Bazele au fost puse încă de pe băncile şcolii pentru că a terminat Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. Şi-a continuat studiile în domeniu absolvind un masterat la UCL London, una dintre cele mai bune universităţi de arhitectură din Anglia şi chiar din lume. Primii paşi spre această meserie i-a făcut în nenumărate internship-uri (stagii) la firme mari din China, Argentina şi Anglia. În prezent, lucrează pentru una dintre cele mai mari companii de arhitectură din Londra.

 

Diaspora Românească: Ai călătorit în multe ţări, de ce ai ales să îţi continui studiile în Anglia?

Ana Maria Spulber: Nu am avut în plan niciodată să ajung în Londra. Am avut şansa să călătoresc foarte mult în timpul facultăţii în China, în Spania, în Argentina. În cea din urmă am întâlnit foarte mulţi studenţi la arhitectură din întreaga lume. M-am împrietenit cu câteva studente englezoaice şi mi-au povestit despre cursurile şi facultăţile de aici. Întâmplarea a făcut că îmi doream să mă înscriu la un master în străinătate, să văd cum este sistemul din alte ţări şi bineînţeles, să capăt experienţă. Am analizat opţiunile pe care le aveam şi cunoscându-mi caracterul şi personalitatea, am hotărât că Londra este oraşul potrivit pentru mine. Am aplicat la UCL – London`s Global University şi m-au acceptat.

 

D.R.: Cum a fost să studiezi la UCL?

A.M.S.: A fost un master nu greu, ci înfiorător de greu. Nu mă aşteptam să fie aşa, în sensul că mergeam la facultate şi sâmbăta şi duminica. Ajungeam acasă şi la 12 noaptea, era mai mult decât un job full-time. La un moment dat, împreună cu colegii mei, ne simţeam cu toţii într-o stare oarecum negativistă pentru că ne petreceam tot timpul în facultate, lucram la diferite proiecte din şcoală, care erau şi foarte grele, şi în acele circumstanţe, aproape că nu mai ştii în ce direcţie să o iei. Masterul a durat un an şi câteva luni, însă miza era foarte mare, pentru că aveam un singur proiect pe tot anul. Dacă picam proiectul, picam şi anul… deci era destul de complicat. Dar, am trecut. Din echipa mea au făcut parte două persoane din Iran şi un băiat din India, care este foarte bun pe programare, pentru că noi am avut un proiect de informatică aplicată în arhitectură. Şi astfel, am terminat masterul… şi am început să lucrez.

——————————————-

D.R.: Ai studiat şi în România, dar şi în Anglia, care sunt diferenţele între sisteme?

A.M.S.: Sistemele sunt foarte diferite. Am învăţat foarte multe din fiecare. Mi se pare că în România se munceşte mai mult şi sistemul de acolo te pregăteşte pe mai multe direcţii. Aici sunt mai bine concentraţi pe o parte. Însă studiezi partea aceea foarte bine. Adică eşti cel mai bun pe ceea ce faci. Şi la ei funcţionează acest lucru. Aici se pune foarte mult accent pe ideea din spatele proiectului, pe ceea ce vrei să transmiţi prin proiectul tău.

——————————————-

 

D.R.: A fost greu să îţi găseşti un job în domeniu?

A.M.S.: Am fost şi norocoasă pentru că avusesem în trecut câteva internship-uri: unul de patru luni de zile în China, în Shanghai, apoi în Argentina, timp de trei luni, şi un altul de câteva luni în Londra, la „Atmos-Studio”. Practic, am căutat pe internet. Şi s-a întâmplat să găsesc pe site-ul unei companii mari de arhitectură din Londra, „United Designers”, un loc liber. Căutau pe cineva la un nivel mult mai avansat. Am aplicat, deşi mă gândeam că nu am nicio şansă… mă gândeam că nu am cum să ajung să lucrez pentru ei, pentru că eram la început, nu aveam experienţă. Însă, m-au chemat la interviu.

 

D.R.: Cum a fost interviul?

A.M.S.: Le-am arătat proiectele mele, m-au întrebat dacă am experienţă, dacă am mai lucrat… Apoi m-au întrebat despre facultate, au fost foarte multe întrebări generale, iar la final m-au întrebat dacă sunt fericită aici în Londra… nu ştiu ce relevanţă a avut acest lucru. Şi mi-au dat jobul din prima zi.  Am lucrat la ei timp de patru luni de zile, a fost o perioadă foarte frumoasă, mi-a plăcut foarte mult, dar cumva am realizat că nu este direcţia pe care voiam eu să merg. Ei sunt cei mai buni designeri din lume pe partea de hoteluri, iar eu sunt interesată mai mult pe partea de business. Şi mi-am dat demisia…

 

D.R.: Unde lucrezi în prezent?

A.M.S.: În prezent lucrez la „Imagination”, o companie care combină partea de publicitate, de brand-uri, cu partea de arhitectură şi design interior, şi mă regăsesc foarte mult aici.

 

D.R.: Cum arată o zi de muncă?

A.M.S.: Ajung la birou şi îmi pregătesc un ceai sau o cafea într-o cană pe care scrie Imagination… apoi depinde, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Într-o zi ne ocupăm de proiectele la care lucrăm, în alta facem research sau proiectare ori vizităm clienţii pe care îi avem. E diferit de la o zi la alta.

 

D.R.: Spune-ne câteva cuvinte despre proiectele la care ai lucrat.

A.M.S.: Nu ştiu şi nu cred că am voie să vorbesc despre proiecte. De exemplu la „United Designers”, nu aveam voie să vorbesc despre respectivele lucrări, pentru că erau nişte proiecte foarte scumpe. Pot să spun că erau câteva hoteluri şi câteva zone rezidenţiale din Londra pe care voiau să le dezvolte şi nu puteam să spun mai multe din cauza cumpărătorilor.

 

D.R.: Crezi că acum ţi se potriveşte jobul?

A.M.S.: Îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi place firma, conceptul, îmi place foarte mult echipa, sunt oameni foarte bine pregătiţi, muncitori şi foarte săritori şi prietenoşi.

 

D.R.: Te vezi lucrând la această companie şi în viitor?

A.M.S.: Deocamdată sunt mulţumită cu ceea ce fac în prezent. Nu este exact ceea ce plănuiesc pentru viitor, dar sunt mulţumită cu jobul de acum. Eu vreau să intru mai mult pe partea de business decât pe partea de creativitate şi încerc să mă îndrept spre acest lucru.

 

D.R.: Ai lucrat în companii mari din Londra,  te-ai lovit vreodată de simplul fapt că eşti româncă?

A.M.S.: Eu am fost norocoasă pentru că am lucrat cu oameni foarte educaţi. Din păcate, nu cred că este vina străinilor, cât este şi vina românilor. Am prieteni din Suedia, din Elveţia, din Brazilia, care lucrează pentru firme mari de arhitectură, unde sunt şi români, şi spun că sunt aroganţi şi că este foarte greu să te împrieteneşti cu ei.

 

D.R.: De anul viitor se pare că se vor ridica restricţiile pe piaţa muncii, crezi că va fi mult mai competitiv pe domeniul tău?

A.M.S.: Nu cred. Acum depinde. În general, ca să ai un job bun în Anglia, ai nevoie şi de studii aici. Cine este bun reuşeşte.

 

D.R.: Unde te vezi peste cinci ani?

A.M.S.: Nu plănuiesc să stau mai mult de cinci ani în Londra. Mi-ar plăcea foarte mult să stau în Elveţia. Am foarte mulţi prieteni acolo, îmi place ţara, îmi plac oamenii. Bineînţeles, lucrând în arhitectură.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Construcţia unei cariere de succes”

  1. Roxana Dumitrescu Spune:

    Draga dra arhitect Ana Maria Spulber ,spun asa PTR respect mult profesia de arhitect. Eu sunt mama unei fete deosebite de 30 ani Irina care este tot arhitect si tot in Londra de 4 ani si jumătate de când a terminat facultatea Ion Mincu Buc. Acum fiind tot la UCL . In timpul facultății a fost plecată cu burse Erasmus in Palermo Italia un an si jumătate…in Belgrad…in Mombai India. Visul ei a fost LONDRA si foarte repede a fost chemată acolo. De atunci a schimbat câteva firme …vrând mereu la firme din ce in ce mai mari . Acum din Noiembrie nu mai lucreaza si caută , interviuri la început de an si nu primește răspuns de doua saptamâni… Eu ca mama acum sunt într-un moment de amărăciune sufleteasca PTR ca stiu cât a învățat si tot învață si nu mi pot consola copila, a o înțelege PTR ce i place atât de mult acolo cu toate hopurile întâmpinate. Am scris aceste rânduri după ce ți am citit interviul si te am admirat enorm ca ai reușit . Întrebarea mea este….crezi ca dacă Irina v a aplica la aceasta firma unde ești si tu….ar avea vreo șansa ? Asta PTR ca obiectul de activ al firmei ii este foarte dorit si de ea. Tot respectul si mult succes in tot Ana Maria !

Spune-ti si tu parerea!