Consultațiile nu mai sunt obligatorii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 iunie 2014

Consultațiile medicale nu mai sunt obligatorii, așa cum își doreau autoritățile. Casa de Asigurări a renunţat la idee după ce a constatat că nu are cum să-i sancţioneze pe pacienţii care nu se prezintă la medic.

Pe baza comportamentului zilnic, descris cu ajutorul unui chestionar, care va fi la îndemâna fiecărui medic de familie, acesta va putea întocmi o așa-numită riscogramă, care va arăta ce afecţiuni ar putea să apară la un moment dat, informează Digi24.

De la 1 iunie, un român sănătos are dreptul la o astfel de consultaţie o dată la trei ani. Faţă în faţă cu pacientul, medicul va consemna, în primul rând, factorii de risc precum fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta şi va da câteva sfaturi privind schimbarea obiceiurilor nesănătoase. Răspunsurile primite de la pacient îl vor ajuta să evalueze riscul de boli de inimă, cancer sau boli mintale. De asemenea, va avea rolul de a-i depista şi pe cei care beau prea mult, pe baza unor întrebări standard. Unele întrebări sunt menite să identifice riscul de depresie.

„În acest moment nu este cazul să instituim această sancţiune, probabil după ce va apărea şi cardul de sănătate, vom putea gestiona această sancțiune, astfel încât să fie îndreptățit aplicată”, spune Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Autorităţile s-au gândit la o modalitate prin care să-i încurajeze pe doctori să facă aceste consultaţii preventive. „Dacă noi vom plăti consultaţii, atunci medicul va efectua consultaţii. Dacă vom plăti cazuri depistate la vreme cu cancer, spre exemplu, în stadii tratabile, atunci medicul se va preocupa să identifice cazuri tratabile ca să primească acei bani”, spune dr. Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sănătate al prim-ministrului.

Românii care au peste 39 de ani vor avea dreptul la o consultaţie preventivă pe an, deoarece doctorii consideră că riscul de îmbolnăvire creşte considerabil după această vârstă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!