Consumatorii, protejaţi la presiunea UE

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 mai 2014

Consumatorii vor avea un termen unic de 14 zile în care să se retragă din contractele încheiate la distanţă sau negociate în afara spaţiilor comerciale, iar comercianţilor li se va interzice să mai ceară de la consumator comisioane care depăşesc costul suportat pentru utilizarea unui mijloc de plată.

Măsurile au fost aprobate de Guvern la presiunea Comisiei Europene (CE), care a adoptat o directivă în acest sens, dar prin proiect de lege, care va fi aplicat doar după ce este adoptat şi de Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă, scrie Mediafax. Asta deşi Bruxelles-ul a atenţionat oficial România că este în întârziere şi pasibilă de plata unor penalităţi în cuantum de peste 1,78 milioane de euro.

Mai mult, proiectul a fost prezentat în Guvern ca ordonanţă de urgenţă, iar în nota de fundamentare se arată că este „imperios necesar” ca actul să fie promovat tot ca ordonanţă de urgenţă, având în vedere riscul unei sancţiuni din partea CE.

La finalul şedinţei de săptămâna trecută, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor a fost transformat în proiect de lege şi va fi transmis către Parlament, transpunând în legislaţia naţională prevederile Directivei 2011/83/UE şi vizând orice contract încheiat între un profesionist şi un consumator – persoană fizică – cu unele excepţii. Directiva europeană are ca termen de intrare în vigoare data de 13 iunie 2014.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!