Cont bancar pentru banii sechestrați

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2016

Din 2017, sumele de bani sechestrate sau cele obținute prin valorificare bunurilor de la persoanele cercetate vor fi depuse, pe timpul procesului penal, într-un cont bancar unic, al Agenției de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), a declarat directorul instituției, Cornel Călinescu.

ANABI, aflată în subordinea Ministerului Justiției, va putea astfel administra, pe timpul procesului penal, bunurile mobile cu valoare de peste 15.000 de euro, găsite și sechestrate de la persoanele acuzate de fapte penale, potrivit lui Călinescu.      

El a mai spus că a fost demarată procedura de inventariere a bunurilor mobile sechestrate, aflate în acest moment în România, pentru a fi mai ușor de valorificat, începând cu 2017 când va deveni operațională Agenția.

Pentru a putea avea o imagine clară asupra sumelor aflate efectiv la dispoziția statului român, în vederea confiscării sau reparării prejudiciilor, va fi creat un cont bancar unic unde vor fi depuși banii, până la decizia definitivă a instanței.

„Sumele care până acum se puneau în contul unei unități bancare, în apropierea unității de parchet, se vor pune, începând cu operaționalizare agenției, în contul unic al agenției. Inspectorul de administrare va trebui să aibă o evidență foarte clară a tuturor intrărilor și ieșirilor din acest cont, pentru că va fi o situație care va avea o fluctuație în timp. Măsurile asiguratorii nu sunt definitive, e foarte posibil să ne aflăm în situația în care această măsură se ridică și atunci suma trebuie restituită”, a declarat Cornel Călinescu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!