Cont personal la Fisc

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 5 iunie 2014

Fiecare cetăţean român va avea un cont personal la Fisc, unde va putea verifica ce şi cât are de plătit. Acest serviciu va fi gratuit, promite ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, potrivit Digi24.

Nu este singura măsură anunţată de şefa Finanţelor la bilanţul celor trei luni de mandat. Fiscul vrea să schimbe şi formularele de plată: acestea vor avea cod de bare, dar şi informaţii legate de modalităţile de plată. În cel mult şase luni, Fiscul va trimite electronic adeverinţele de venit şi certificatele fiscale.

„Un lucru important este ca fiecare contribuabil să îşi poată accesa online informaţiile referitoare la cât are de plată, cât a plătit pentru el angajatorul, intrând în contul său personal, care va avea username şi parolă”, a spus Ioana Petrescu.

 

Cota unică, menţinută

Pe de altă parte, Ioana Petrescu a anunţat că nu se va renunţa la cota unică în 2015, întrucât trecerea la impozitarea progresivă a venitului presupune aspecte tehnice, de declarare şi plată, care nu pot fi implementate până atunci. „Sigur menţinem cota unică de impozitare pentru companii. Sincer, nu cred că se poate realiza din 2015. Există mai multe aspecte tehnice (…) În viitorul foarte apropiat nu văd să se poată face. Presupune schimbări majore, cum se declară şi se plăteşte”, a arătat Petrescu, citată de Mediafax.

Ministrul finanţelor a recunoscut că trecerea la impozitarea progresivă este trecută atât în programul de guvernare, cât şi în strategia fiscal-bugetară, ca o formă de relaxare a fiscalităţii pentru persoanele cu venituri reduse, dar a refuzat să răspundă la întrebarea directă dacă este de părere că ar trebui să se renunţe la cota unică. „Cred că în momentul în care se va lua decizia, dacă se va lua, trebuie să se facă o analiză în ce mod această impozitare este văzută ca o relaxare fiscală pentru cei cu venituri mici. Primul pas este să decizi dacă doreşti”, a spus Petrescu.

Ea a precizat că în niciun caz nu se va renunţa la cota unică de impozitare a profitului, de 16%.

Finanţele nu vor negocia cu FMI lărgirea bazei de impozitare, ca măsură compensatorie pentru scăderea cotei cu 5 puncte procentuale la CAS, aşa cum prevede scrisoarea de intenţie, mai susţine ministrul Petrescu, precizând că reducerea va fi aplicată de la 1 iulie şi va afecta veniturile cu 1,5 mld. lei.

 

Taxe pe autostrăzi

Taxarea pe autostrăzile Bucureşti-Piteşti (A1) şi Bucureşti-Constanţa (A2) ar putea fi introdusă din 2015, la începutul lucrărilor de reabilitare, sau din anul următor, după finalizarea acestora, a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga. Întreţinerea celor două autostrăzi este parte a unui proiect de concesiune, alături de construcţia centurii Sud a municipiului Bucureşti.

„Începând din acest an, undeva în toamnă, putem vorbi despre un partener privat care se va ocupa de sistemul de taxare. Implementarea unui nou sistem de taxare face parte din proiectul de concesiune”, a spus Neaga la o conferinţă de specialitate, citat de Mediafax. Şeful CNADNR a afirmat că lucrările de reabilitare a celor două autostrăzi ar putea începe în primăvara anului viitor, iar taxarea ar putea fi impusă fie din 2015, în perioada de derulare a acestora, sau din 2016, după finalizarea lor. „Noi am sugerat să înceapă taxarea după finalizarea reabilitărilor”, a spus el.

Pe de altă parte, directorul general al CNADNR a arătat că, în opinia sa, în prezent nicio autostradă din România nu poate fi finanţată doar din taxe, ţinând cont de valorile de trafic. „Nicio autostradă din România nu se susţine din trafic, la acest moment, în 2014. Avem prognoze de trafic pentru 2020, 2025”, a spus el.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!