Contestarea alegerilor amana iesirea din criza

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 14 decembrie 2009

The Times: „Rezultatul alegerilor va accentua diviziunea politică a ţării”Decizia PSD de a contesta rezultatul alegerilor de duminică va amâna şi îngreuna ieşirea din recesiune a României, scria marţi, a doua zi după anunţarea rezultatelor scrutinului, presa internaţională.

Bloomberg afirmă că decizia Partidului Social-Democrat, de opoziţie, de a contesta victoria în alegeri a preşedintelui Traian Băsescu în instanţă, accentuează criza politică şi provoacă mişcări ale pieţelor. Diviziunile politice în a doua ţară ca grad de sărăcie din UE a lăsat această ţară fără un guvern funcţional, în condiţiile în care trebuie să deblocheze un împrumut de 20 miliarde de euro de la FMI, să îşi reducă cheltuielile şi să dea un impuls economiei pentru a ieşi din criză, subliniază agenţia, precizând că o dispută privind preşedinţia va duce la un vid de putere, ar putea provoca o scădere a ratingului de ţară şi o prăbuşire a acţiunilor, citează NewsIn. „Victoria electorală la diferenţă mică a lui Băsescu ar putea deschide calea pentru o dispută politică prelungită, care ar amâna formarea unui nou guvern şi reluarea programului UE şi FMI”, a declarat pentru Bloomberg Kenneth Orchard, analist la Moody’s Investors Service din Londra. „Alegerile anticipate nu par să fie în interesul nimănui”, a adăugat el.

„Atenţia se concentrează în prezent asupra situaţiei politice interne dificile”, a explicat, la rândul său, Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland Group. Refuzarea unui compromis „va duce, probabil, la alegeri legislative anticipate”, a adăugat acesta.

 

OSCE: Votul a respectat standardele

Şi cotidianul britanic The Times anunţă că preşedintele român Traian Băsescu a câştigat la o diferenţă mică alegerile, iar opoziţia de stânga afirmă că are dovezi de fraudă şi va contesta rezultatul. Ziarul îl citează pe Liviu Dragnea, vicepreşedinte PSD, care a spus că social-democraţii au dovezi de fraudă. Pe de altă parte, observatorii OSCE au declarat în raportul preliminar că votul a respectat standardele internaţionale, dar a cerut autorităţilor să ancheteze informaţiile privind nereguli. Rezultatul alegerilor va accentua, probabil, diviziunea politică a ţării, care a paralizat reformele şi a determinat FMI să suspende împrumutul, avertizează The Times.

Sub titlul „România se scufundă în criză, în condiţiile în care preşedintele este acuzat de fraudă electorală”, The Scotsman anunţa că PSD a decis să conteste alegerile. Rezultatul disputat ar putea submina şansele României de a ieşi din cea mai gravă criză politică şi economică de la căderea comunismului, în urmă cu 20 de ani, subliniază publicaţia. Descriindu-se drept un reformator, dornic să implementeze „strângerea curelei” necesare pentru a debloca fondurile FMI, Băsescu ar putea să încheie o coaliţie între Partidul Democrat-Liberal, care l-a susţinut, şi una dintre formaţiunile mai mici, apreciază The Scotsman.

Analista Joanna Gorska, citată de Irish Times, consideră că rezultatul foarte strâns al alegerilor nu este surprinzător, dar va prelungi instabilitatea. „Reformele necesare vor fi mai greu de implementat şi reprezintă încă un obstacol în deblocarea acordului cu FMI”, a subliniat ea. Cotidianul irlandez notează că şi în Republica Moldova, învecinată, tentativa de a alege şeful statului a eşuat, după ce comuniştii au părăsit sala. Acest lucru a declanşat un proces constituţional care va duce, potrivit aşteptărilor, la alegeri anticipate anul viitor. În fine, Euronews face un portret al preşedintelui în exerciţiu Traian Băsescu, „ce se descrie drept un luptător şi care a început multe lupte cu clasa politică din România”. „El şi-a creat imaginea unui politician alături de oamenii de rând, în loc de unul care merge alături de regi”, afirmă postul de televiziune pe site.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!