Contestaţi cu succes amenzile pentru parcarea neregulamentară

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 27 octombrie 2014

London_parking ticket

Tot ce trebuie să ştii pentru a contesta cu succes o amendă pentru parcare neregulamentară luată pe nedrept.

Peste opt milioane de amenzi pentru parcare au fost eliberate în Marea Britanie în decursul anului trecut, aprox. 890.000 pe lună, neincluzându-se aici amenzile obținute pe spații private.

Din toate acestea, numai una din patru este contestată, cu o rată de succes de 39%, conform statisticilor publicate de compania  de asigurări Swiftcover. Alte surse declară rata de succes mai mare, de aprox. 60-65%.

În timp ce multe amenzi se acordă şoferilor pentru încălcarea regulilor, altele sunt acordate pe nedrept, iar acest ghid are menirea de a vă explica cum să combateţi o astfel de situaţie.

Ţineţi cont de faptul că există două tipuri de amenzi de parcare neregulamentară. Primul tip este Parking Charge Notice, care este eliberat de o companie privată, dacă parchezi pe domeniu privat, iar a doua este Penalty Charge Notice (PCN) și este eliberată de consiliul local sau de Transport for London, când parcați pe domeniu public. Deşi au aceleaşi iniţiale, sunt două lucruri distincte.

De asemenea mai există și Fixed Penalty Notice (FPN), care este eliberată de poliţie. În rândurile ce urmează, le vom parcurge și explica pe toate trei.

 

Parking Charge Notice

În primul rând, Parking Charge Notice nu este o amendă şi nu poate fi impusă, spre deosebire de Penalty Charge Notice. Aceste penalizări se emit de obicei când un automobilist parchează pe un domeniu privat, de ex. domeniul unui spital sau parcarea unui supermarket pentru un timp prea îndelungat, încălcând astfel regulile casei referitoare la parcare.

În acest caz, responsabilul din spaţiul  de parcare poate acosta șoferul pentru a-l taxa cu o sumă care, de regulă, este proporţională cu costul parcării sau cu pierderile survenite în urma depăşirii timpului regulamentar de şedere. De regulă, aceste sume sunt mici.

 

 1. Cum să depui contestaţie
 • Dacă consideraţi că sunteţi taxat pe nedrept, puteţi discuta cu responsabilul parcării sau cu proprietarul domeniului şi să explicaţi de ce refuzaţi să plătiţi.
 • Dacă sunteţi taxat cu £60 pentru depăşirea timpului alocat cu 15 minute, atunci ceva este clar în neregulă şi puteţi trimite proprietarului suma pe care o consideraţi adecvată. Mulți şoferi consideră această metodă ca fiind cea potrivită.
 • Întoarceţi-vă în parcare pentru a aduna probe. De exemplu, dacă semnul cu regulile de parcare era acoperit și nu putea fi citit corect, faceţi o poză și trimiteţi-o la companie.
 • Dacă proprietarul anulează amenda, totul este în regulă. Dar dacă nu, aveţi la dispoziţie 28 de zile de la eliberarea amenzii (orice bilet care v-a fost lăsat pe parbriz sau pe care l-aţi primit prin poştă) pentru a o contesta la un auditor independent ca Popla (Parking on Private Land Appeals), înfiinţat de British Parking Association (BPA) pentru membrii săi. IPC, un organ comercial mai mic alături de BPA, are un serviciu de contestaţie independent numit Independent Appeals Service, care funcționează ca Popla.
 • Dacă plătiţi amenda în 14 zile, compania trebuie să vă ofere o reducere de minim 40%.

Dacă Popla este de acord cu șoferul, amenda este anulată. Dar dacă apelul este refuzat, compania poate căuta să-şi recupereze paguba chiar şi la Curtea de Creanţe Minore.

Dacă pierdeţi apelul la Popla, nu veţi fi supus la cheltuieli de judecată compensatorii, iar suma amenzii va rămâne nemodificată.

 

 1. Ce se întâmplă dacă nu plăteşti sau nu reacţionezi în nici un fel?

Cel mai probabil, veţi primi scrisori ameninţătoare prin care vi se cer despăgubiri. Unele scrisori le veți primi de la însuşi responsabilii parcărilor, altele de la agenţii sau recuperatori de plăţi. Nu există sondaje oficiale care să ateste ce se întâmplă cu şoferii care ajung la tribunal în astfel de cazuri, dar se estimează că jumătate din cei ce depun contestaţie pentru Parking Charge Notice  obțin anularea amenzii.

În această situaţie, istoria creditului dumneavoastră bancar poate fi afectată numai dacă refuzaţi să plătiți după ce pierdeţi cazul în instanţa de judecată, pentru că sunteţi în dispută asupra unei facturi, nu pentru un credit.

 

 1. Cum să depui contestaţie dacă firma de parcare nu este parte dintr-o asociaţie comercială?
 • Nu plătiţi amenda şi nu contactaţi firma pentru contestaţie.

Toţi membrii unei asociaţii comerciale acreditate pot accesa datele DVLA, spre deosebire de cei ce nu sunt membrii. Asta înseamnă că majoritatea responsabililor de parcări private nu vor avea acces la detaliile automobiliştilor pentru a le trimite amenzi. Dacă veţi trimite o plângere în scris companiei, le veţi furniza implicit detaliile dumneavoastră de contact.

 • Dacă compania a reuşit să vă obţină datele de contact, le puteţi răspunde pentru a disputa amenda sau puteţi ignora înștiinţarea.
 • Nu există organe de apel independente pentru firme care nu fac parte dintr-o asociaţie comercială, deci, în mod regretabil, oricine poate elibera penalizări de parcare pe care mai târziu să le susţină în tribunal.
 • Vedeţi ghidul nostru complet despre cum să combateţi amenzile de parcări private: trebuie sau nu trebuie să le plătiţi?

 

Penalty Charge Notice (PCN)

 • În primul rând, dacă doriţi să plătiţi amenda, plătiţi-o în primele 14 zile pentru a plăti numai 50% din ea.
 • Dacă doriţi să faceţi contestaţie, faceţi fotografii de la locul cu pricina, în special semne şi marcaje rutiere neclare sau la aparatul de bilete, dacă este defect. Dacă amenda va ajunge prin poştă la câteva zile după incident, va fi mai greu să culegeţi dovezi.
 • Luaţi declaraţii de la martori, dacă este posibil, sau dovezi ce pot atenua circumstanţele, ca un certificat de deces, dacă aţi fost în doliu. Dacă maşina v-a fost furată, trebuie să obţineţi un număr de referinţă al infracţiunii.
 • Scrieţi consiliului dumneavoastră local, incluzând aceste dovezi și explicaţi de ce depuneţi contestaţie. Includeţi adresa, numărul de înmatriculare al maşinii dumneavoastră şi numărul biletului (PCN). Dacă aţi primit amenda prin poştă, aceasta trebuie să vină însoţită de un formular oficial de contestaţie pe care trebuie sa îl folosiţi.
 • Conform Citizens Advice, legea spune că dacă ai motive bine întemeiate de a depune contestaţie, chiar şi consiliul local îţi poate anula notificarea de plată.
 • Dacă motivele de apel vor fi acceptate de consiliu, amenda va fi anulată fără să mai aveţi nimic de plată. Dar dacă consiliul vă respinge apelul, veţi primi o notificare în acest sens. „Nu vă descumpăniţi dacă primiţi o astfel de notificare. Aproximativ 50% din cazurile care ajung în ultima instanţă de judecată sunt finalizate cu succes”, declară Martin Lewis de la MoneySavingExpert.com.
 • Veţi avea astfel 28 de zile la dispoziţie pentru a depune o contestaţie oficială. În această situaţie, veţi fi pierdut deja posibilitatea de a plăti jumătate din amendă. Un auditor independent vă va decide cazul. Auditorii independenţi sunt: Traffic Penalty Tribunal (England and Wales), Parking and Traffic Appeals Service (London), Northern Ireland Traffic Penalty Tribunal și The Scottish Parking Appeals Service, la 0131 221 0409.

 

Nouă fundamente pe care să vă bazați contestația

 1. Contravenția nu a avut loc. Asta implică semne derutante, marcaje nevizibile sau amenda nu a fost emisă.
 2. Penalizarea a depășit suma relevantă propusă de consiliu cu mai mult decât se impune.
 3. Dacă consiliul spune că PCN-ul a fost trimis prin poștă pentru că agentul de circulație a fost împiedicat în a da amenda, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
 4. Vehiculul fusese furat sau persoana în cauză nu era proprietarul în momentul săvârșirii contravenției.
 5. O incorectitudine procedurală poate fi că PCN-ul nu a conținut informațiile necesare.
 6. Nu s-au respectat regulamentele prevăzute în Traffic Regulation Order; de exemplu, consiliul a adăugat o restricție nouă, o linie galbenă, fără a respecta procedura.
 7. Proprietarul era o firmă de închirieri auto.
 8. PCN-ul a fost deja plătit.
 9. Circumstanțe atenuante, cum ar fi probleme de sănătate sau defectarea vehiculului.

 

Fixed Penalty Notice

Fixed Penalty Notices sunt acordate celor care comit infracțiuni rutiere minore, cum ar fi depășirea limitei de viteză sau parcarea neregulamentară pe domeniul public.

Amenda este o „ofertă condițională”. Îți poți accepta vina, poți plăți amenda, primești puncte și totul se concluzionează. Sau puteți respinge această ofertă, caz în care veți fi convocat în instanță; detaliile despre cum să refuzați amenda le găsiți pe spatele biletului.

„Orice persoană care dorește să refuze amenda are dreptul de a obține o audiere în tribunal, dar astfel oferta este retrasă, iar tribunalul poate impune o sancțiune mai aspră în urma condamnării”, declară MotorLawyers, o companie specializată în consultanță pe internet.

„Deși înțelegem că nimănui nu-i pică bine amenzile sau punctele de penalizare, cel mai bun sfat pe care vi-l putem oferi în cazul în care s-a comis o contravenție este de a vă plăti penalizarea fixă, fără a mai arunca cu banii și a intra în dispută doar pe o chestiune din principiu”, adaugă același site de specialitate.

Pentru a vă cunoaște drepturile, puteți achiziționa cartea Traffic Regulations and General Directions (TRGD) de pe Amazon.com la prețul aproximativ £20.

Autor articol: Cosmin Lungu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!