Contoarele de curent, inteligente

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 august 2015

instalator_contoare_1

Mii de contoare pentru măsurarea energiei electrice sunt înlocuite în această perioadă, în toată țara, cu aparate inteligente, relatează Digi24.ro. Acestea vor afișa consumul în timp real și vor putea fi urmărite de pe telefonul mobil sau de pe laptop. În plus, cu noile contoare, consumatorii pot reduce factura la energie electrică, dacă folosesc curent în intervalele de timp când electricitatea costă mai puțin.

Față de contoarele obișnuite, electromagnetice, care măsoară energia electrică într-un interval de 24 de ore, cel în sistem electronic măsoară consumul în fiecare minut, adaugă sursa citată.

Peste 11.000 de contoare inteligente vor fi montate numai în București până la finalul lunii octombrie. Acestea au o durată de viață de două ori mai mare decât cele obișnuite, adică trebuie schimbate după 20 de ani, iar costurile cu această investiție vor fi introduse în facturile la energie electrică.

În cadrul proiectului pilot, distribuitorii de energie vor monta aproximativ 100.000 de aparate noi. De anul viitor însă, toți consumatorii casnici din România vor fi introduși în acest proiect.

 

Nu se vor mai face regularizări

„Practic, în fiecare lună, factura se va emite pe înregistrarea care este în contor, nu se vor mai face regularizări”, a declarat Emil Constantinescu, inginer în cadrul Enel, citat de Digi24.ro.

Italienii de la Enel și cehii care distribuie energie în zona Olteniei spun că noile contoare vor duce chiar la scăderea facturii. Ele vor arăta dacă un client a băgat electrocasnicele în priză în timpul nopții sau în weekend, când costul energiei este mai mic, ca să consume curent mai ieftin.

„Clientul de energie își poate vedea în orice moment consumul. El poate să vadă cât este în plus consumul de energie introducând un nou consumator: un frigider, o mașină de spălat”, a afirmat și Ion Dobrescu, director CEZ Distribuție.

Companiile de distribuție, inclusiv E.ON și Electrica, își pot diminua furturile și pierderile din rețea cu noul sistem de măsurare. Și timpul de realimentare a clienților deconectați se reduce de la câteva zile, cum era în sistemul vechi, până la câteva minute cu noile contoare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!