Contractul de credit nu mai este considerat titlu executoriu

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 septembrie 2015

Senatorii au adoptat un proiect de lege prin care contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, încheiate de o instituție de credit, nu constituie titluri executorii.

Proiectul de lege are un singur articol, care prevede abrogarea articolului 120 din OUG 99/2006, prin care contractele de credit erau considerate titluri executorii.

„Avem exemplu de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a stabilit că debitorii care sunt executați silit de către bănci ar trebui să aibă dreptul să atace cu apel decizia de încuviințare a instanței, dacă în contractul de credit există posibile clauze abuzive”, a spus, în timpul dezbaterilor din plen, senatorul Cristiana Anghel, potrivit Mediafax.

„Mii de oameni au fost evacuați din locuințele lor în urma unor executări silite demarate de bănci sau de colectori de creanțe (aceștia din urmă ființând și funcționând ilegal), fără să li se fi dat șansa unei opoziții sau a unui apel la hotărârea judecătorului de încuviințare a executării silite și fără să li se fi dat șansa de a se pune sub protecția tribunalului, așa cum se întâmplă în majoritatea Uniunii Europene”, se arată în expunerea de motive.

„În dreptul nostru procesual civil, în totală contradicție cu dreptul Uniunii Europene, încheierea prin care se încuviințează executarea silită a unui contract de credit bancar (titlu executoriu în el însuși, care nu are nevoie de o soluție judiciară favorabilă pentru a fi pusă în executare silită) nu este supusă niciunei căi de atac. Debitorului aflat în această situație i se permite o contestație la executare, dar aceasta se poate dovedi inutilă, întrucât ea nu suspendă executarea, ceea ce înseamnă că între timp locuința debitorului sau a familiei sale poate fi executată silit”, mai precizează inițiatoarea în expunerea de motive. De asemenea, aceasta atrage atenția că debitorul care ar câștiga în contestația la executare ar obține doar dreptul la despăgubiri.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, proiectul urmând să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaților, care este for decizional.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!